Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Europos diena lietuviško džiazo ritmu

Lietuvos kultūros institutas
renginio plakatas

Gegužės 9-ąją, minint Europos dieną, Lietuvos kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje iniciatyva bus pristatoma antroji nuotolinių koncertų ciklo #coolsoundsLT dalis „Episode 2”.

„Šių metų kovo mėnesį startavusio tęstinio projekto #coolsoundsLT pirmasis koncertas EPISODE 1 Šiaurės šalyse buvo įvertintas pozityviai ir sulaukė daug gražių atsiliepimų iš įvairių muzikos ekspertų bei muzikos mylėtojų. Atrodo, kad ši alternatyvi lietuviškos muzikos sklaidos užsienyje forma yra veiksminga ir pasiekia savo auditoriją. Kol nėra sąlygų lankytis gyvos muzikos koncertuose, reikia naudotis skaitmeninių technologijų galimybėmis, mėgautis gera muzika ir ja dalintis su visu pasauliu. Projektą tęsime net kai baigsis pandemija, vėl grįšime į kultūra ir menu prisotintą gyvenimą ir galėsime patirti muziką gyvai. Juk tokie projektai tik padeda lietuviškai muzikai sklisti plačiai ir susirasti naujų gerbėjų. O koncertą „Episode 2” pristatyti Šiaurės šalių auditorijai Europos dieną pasirinkome neatsitiktinai. Džiazas simbolizuoja laisvę, o būti europiečiu – tai būti laisvu“, – sako projekto sumanytoja, Lietuvos kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokytė-Jonsson. Šiuo koncertu visų trijų šalių – Švedijos, Suomijos ir Danijos – ambasados švęs Europos dieną.

Antrajame koncerte pristatoma aukštos kokybės muzika: džiazo, džiazo-roko, svingo, afrobyto, elektroninės ir etninės muzikos sintezė. Tai originali Lietuvos muzikantų sukurta muzika, kurią atlieka išskirtiniai džiazo virtuozai. Koncerto programoje išgirsite jaunų, novatoriškų ir veržlių muzikantų grupės BRAVE NOISES autentiškas kompozicijas iš jų naujausio mini albumo „Live EP“ (2021), originalias gitaristo bei kompozitoriaus Deimanto Balio vadovaujamos grupės CASTOR STETSON ir vieno iškiliausių Lietuvos džiazo meistrų Dainiaus Pulausko vadovaujamos grupės DAINIUS PULAUSKAS TRIO kompozicijas, unikalų žymaus lietuvių būgnininko ir prodiuserio MARIJAUS ALEKSOS projektą MAPS, neseniai susikūrusią jaunųjų talentų grupę KOZMIK PACANY ir galingai svinguojančias merginas, vienintelį profesionalių džiazo atlikėjų svingo trio Lietuvoje THE DITTIES.

„Esame dėkingi už galimybę pasirodyti #coolsoundsLT koncertų cikle. Tokios galimybės atveria duris atlikėjams pasirodyti už mūsų sienų ir leidžia skleisti savo muziką tolimesniuose kraštuose. Dėl to labai džiaugiamės ir palaikome tokių koncertų iniciatyvą ir viešinimą, ypač esant tokioms aplinkybėms, su kuriomis susiduria visas pasaulis”, –  sako vienas iš šio projekto dalyvių Mantvydas Pranulis, grupės „Brave Noises“ klavišininkas.

Projektą #coolsoundsLT, kurios tikslas – pristatyti iškilius Lietuvos muzikos atlikėjus ir jaunuosius talentus Šiaurės šalių auditorijai, inicijavo ir koncertą organizavo Lietuvos kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokytė-Jonsson, bendradarbiaujant su Lietuvos džiazo federacija, „Wide Wings“ (LT) ir „Swinging Europe“ (DK). Koncertų ciklą #coolsoundsLT finansuoja Lietuvos kultūros institutas.

Koncertas bus transliuojamas nuo sekmadienio, gegužės 9 d. 16.00 val. Švedijos laiku (CET) „Youtube“ paskyroje LITHUANIAN ART AND CULTURE IN SE-FI-DK: https://www.youtube.com/channel/UCuoTuhWe8AMHbySgY1CBxNA

Daugiau info:  Liana Ruokytė-Jonsson, tel.: +46 73 4226723, liana.ruokyte-jonsson@urm.lt