Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

#CoolsoundsLT – nauji lietuviškos muzikos vartai į Šiaurės šalis

Lietuvos kultūros institutas
Renginio vinjetė

Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną, Kovo 11-ąją naujai sukurtame „YouTube” kanale LITHUANIAN ART AND CULTURE IN SE-FI-DK prasidėjo nuotolinių koncertų ciklas #coolsoundsLT, kurio tikslas yra pristatyti iškilius Lietuvos muzikos atlikėjus ir jaunuosius talentus Šiaurės šalių auditorijai ir tiesiog muziką mylintiems žmonėms. #coolsoundsLT nuotoliniuose koncertuose skambės įvairių žanrų ir stilių muzika: džiazas, „funk”, rokas, pasaulio, „etno”, „fusion”, šiuolaikinė, eksperimentinė.

„Pandemija apribojo galimybes muzikos kūrėjams koncertuoti gyvai, o mums, dirbantiems kultūrinės diplomatijos ir tarptautiškumo skatinimo srityje, pristatyti Lietuvos muzikos atlikėjų kūrybą užsienio šalių festivaliuose, muzikos scenose. Tačiau šiuolaikinių technologijų pagalba šią misiją galime perkelti į skaitmeninę erdvę, tokiu būdu neprarasdami ryšio su publika bei padėdami atrasti dar vienus vartus į naujas auditorijas. „YouTube” kanale pristatoma Lietuvos atlikėjų muzika per #coolsoudsLT nuotolinius video koncertus turi didelį potencialą išplėsti savo klausytojų ir gerbėjų auditoriją Šiaurės šalyse. Šiandien po pirmojo video pristatymo #coolsoundsLT partnerio Danijoje „Swinging Europe” projektų vadovas Steenas Stormas Mikkelsenas pranešė, jog pasidalinę šiuo vaizdo koncertu Danijos ir tarptautinėse muzikos platformose, jie sulaukė daug pozityvių atsiliepimų. Jis taip pat pažymėjo, kad pristatyta muzika yra aukštos kokybės, įdomi ir originali”, –  sako projekto iniciatorė Lietuvos kultūros atašė Švedijoje, Danijoje ir Suomijoje Liana Ruokytė-Jonsson.

Pirmajame nuotoliniame koncerte EPISODE 1 pristatomos talentingo multi-instrumentalisto Remigijaus Rančio unikalios kompozicijos iš jo naujausio albumo „Pavėjui” (2021), taip pat gerai žinomų grupių „Sheep Got Waxed”, „Reinless”, „Cinamono”, Sauliaus Petreikio kūriniai.

„Labai džiaugiuosi, kad buvau pakviestas dalyvauti #coolsoundsLT koncertų ciklo pirmojo video kompiliacijoje, kur pristačiau savo naujausią kūrybą. Manau, tai prasminga ir šiandien labai reikalinga iniciatyva ir esu dėkingas šio projekto organizatoriams už šaunų bendradarbiavimą kuriant video. Tikiuosi, kad lietuviška muzika suras savo klausytoją kaimyninėse Šiaurės šalyse, taip pat viliuosi, kad #coolsoundsLT sustiprins ir sukurs naujus ryšius tarp Lietuvos bei Šiaurės šalių muzikantų, koncertų organizatorių bei svarbių muzikinės kultūros veikėjų”, –  sako vienas iš šio projekto dalyvių Remigijus Rančys.

Projektą #coolsoundsLT inicijavo LR kultūros atašė Švedijoje, Suomijoje ir Danijoje Liana Ruokytė-Jonsson ir jį įgyvendina kartu su Lietuvos džiazo federacija, tarptautinių muzikos ir scenos menų projektų valdymo organizacija DSI SWINGING EUROPE (Danija), WIDE WINGS (Lietuva) ir VšĮ “Neatšaukti atidarymai” (Lietuva). Iniciatyvą #coolsoundsLT finansuoja Lietuvos kultūros institutas.

Koncertą galite stebėti bet kuriuo paros metu nuo kovo 11 d., 10 val. LT laiku.

https://www.youtube.com/channel/UCuoTuhWe8AMHbySgY1CBxNA