Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Lenkijoje išleistas Kristinos Sabaliauskaitės romano „Silva rerum“ III tomas

Lietuvos kultūros institutas
knygos viršelis

Vasario 24 d. Lenkijoje išleistas lietuvių rašytojos Kristinos Sabaliauskaitės romano „Silva rerum“ III tomas.

Trečiąją romano dalį į lenkų kalbą vertė Kamil Pecela, daugiau nei dešimties lietuvių rašytojų romanų į lenkų kalbą vertėjas, kurį už profesionalumą ir produktyvumą Lietuvos kultūros institutas 2020 metais apdovanojo garbės raštu. Vertimą finansavo Lietuvos kultūros instituto Vertimų skatinimo programa.

Priešpaskutinį tetralogijos tomą išleido leidykla „Wydawnictwo Literackie“. Tarp šios leidyklos autorių yra ir Nobelio premijos laureatė Olga Tokarczuk. Prieš pat trečiojo tomo pasirodymą  buvo paskelbtas Kristinos Sabaliauskaitės ir Olgos Tokarczuk pokalbio apie literatūrą apskritai ir abiejų autorių knygas įrašas.

Abu „Silva rerum“ tomai susilaukė didžiulio lenkų skaitytojų ir žiniasklaidos susidomėjimo. Pirmasis (2015 m., leidykla „Znak“) ir antrasis (2019 m., leidykla „Wydawnictwo Literackie“) tomai buvo nominuoti vienam svarbiausių Vidurio ir Rytų Europoje literatūros apdovanojimų „Angelus“, pasirodė gausybė recenzijų ir interviu su autore Lenkijos dienraščiuose, žurnaluose, radijuje ir televizijoje, Kristina Sabaliauskaite ir jos kūryba susidomėjo daugelis literatūros festivalių, romano ištraukos buvo skaitomos Lenkijos radijuje, pasirodė pirmojo romano tomo audioknyga.

Trečiojo romano tomo fragmentai, kuriuos skaito Nacionalinio dramos teatro Varšuvoje aktorė Viktorija Gorodeckaja, Lenkijos radijuje pradėti transliuoti vasario 22 d. (klausytojai galės jų klausytis iki kovos 14 d.).

„Silva rerum“ III tomą ketinama pristatyti Lenkijos literatūros festivaliuose. Tačiau kol nesibaigs pandemija susitikimai su autore planuojami nuotoliniu būdu. Į pirmąjį tokį susitikimą leidykla „Wydawnictwo Literackie“ skaitytojus kviečia jau vasario 24 d. 19 val.

https://www.facebook.com/events/327300232058211/

 

Daugiau informacijos rasite čia:

https://www.lrt.lt/naujienos/nuomones/3/1350381/kamil-pecela-baigiamasis-vertejo-zodis-silva-rerum-iii?fbclid=IwAR3fkskslGOnbiyF04KExVOr77CkBOgIeoRQLdbW1xY8PVQTApCZMk7lBbs

https://przegladbaltycki.pl/17163,zagubienie-i-poszukiwanie-o-iii-czesci-silva-rerum-kristiny-sabaliauskaite.html?fbclid=IwAR1gCH9glqjgyK4NB511M8K_pNdNeVbSbgYunrzf0X5dRNxFnm7jlalCzUM

https://www.lrt.lt/mediateka/irasas/2000142281/knygu-savaite-2021-rasytoju-kristinos-sabaliauskaites-ir-nobelio-literaturos-premijos-laureates-olgos-tokarczuk-pokalbis

LR kultūros atašė Lenkijos Respublikoje Rasa Rimickaitė

Nuotraukos autorius: Wydawnictwo Literackie