Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Niujorke prasideda tarptautinė virtuali menininkų rezidencija

Lietuvos kultūros institutas
renginio logotipas

Niujorke prasidėjo unikali tris mėnesius truksianti tarptautinė virtuali menininkų rezidencija „UN/MUTE-10002“ („NE/NUTILDYTI“). Rezidencijoje dalyvauja net 20 įvairių meno sričių kūrėjų – 10 iš Europos Sąjungos ir 10 iš Niujorko. Lietuvai šiame projekte atstovauja tarpdisciplininio meno kūrėja Gabrielė Gervickaitė.

Praėjusių metų vasarą Niujorke įvyko pirmoji internetinė menininkų rezidencija „10001“. Kartu su jauna, itin kūrybinga Niujorko galerija „Undecurrent“ įgyvendintas virtualus projektas tąkart subūrė dvylika ES menininkų.  Pirmojoje rezidencijoje dalyvavo dvi lietuvių kūrėjos: tapytoja Ieva Mediodia ir performansų kūrėja Kira Nova.

„Kai praėjusių metų kovą Niujorką sukaustė koronaviruso pandemija, visas gyvybingo pasaulio kultūros katilo gyvenimas sustojo – tarsi kas būtų išjungęs šviesą. Nerimas, įtampa, vienatvė tapo daugelio kūrėjų palydovė. Šioje nežinios kupinoje atmosferoje tarsi šviesulys gimė internetinis meno projektas „10001“, kurį pavertėme virtualiu kūnu kartu su Brukline įsikūrusia galerija „Undercurrent“, – pasakojo Lietuvos kultūros atašė Niujorke Gražina  Michnevičiūtė, inicijavusi šį projektą kartu su Estijos kolege Jaanika Peerna. – Pirmoji virtuali rezidencija truko šešias savaites, o štai antroji – „UN/MUTE-10002“ vyks net tris mėnesius. Kiek pasikeitė šio projekto formatas. Be Lietuvos ir Estijos prie jo prisijungė dar daugiau ES šalių: Vokietija, Malta, du Belgijos regionai: Valonija ir Flandrija, Čekija, Austrija, Rumunija ir Lenkija. Be to, naujasis projektas Niujorko ES nacionalinių kultūros institutų (EUNIC) klasterio, kaip sėkminga pandemijos laikotarpiu sukurta ir įgyvendinta meno iniciatyva, buvo pristatyta Briuselyje ir laimėjo papildomą finansavimą. Tai yra pirmas toks Niujorko EUNIC klasterio ir Lietuvos laimėjimas.“

Anot projekto meno vadovės, galerijos „Undercurrent“ vienos įkūrėjų, menininkės Lauros Zaveckaitės, daugiau nei metus trunkanti COVID-19 pandemija privertė mus gyventi izoliacijoje. „Visas kultūros sektorius išgyvena sunkius laikus: dauguma galerijų užsidarė ir veikia tik virtualioje erdvėje, parodos atšauktos ar atidėtos, menininkai prarado galimybę burtis kūrybinėse dirbtuvėse, keliauti, dalyvauti rezidencijose, eksponuoti darbus realiose erdvėse. „UN/MUTE-10002“ – bandymas į šią situaciją pažvelgti kūrybiškai“, – pasakojo L. Zaveckaitė.

Gabrielė Gervickaitė. Fotokoliažas, 2018.

Vasario 12 d. prasidėjusioje tarptautinėje internetinėje menininkų rezidencijoje dalyvauja dešimt ES ir dešimt Niujorko kūrėjų. Lietuvai projekte atstovaujanti Gabrielė Gervickaitė – tarpdisciplininio meno kūrėja, Vilniaus dailės akademijos doktorantė, savo darbuose nagrinėjanti kūnų ir medicinos industrijos santykį. Menininkės kūryba yra įvertinta apdovanojimais ir stipendijomis, jos kūriniai eksponuoti keliose dešimtyse personalinių ir jungtinių parodų Lietuvoje, Europoje ir Amerikoje.

„Man, kaip menininkei, tai yra puikus būdas susitikti kitus kūrėjus, pasidalinti savo patirtimis, galiausiai – kurti. Tai ne tik atstovavimas šaliai. Pirmiausia tai susitikimas, ypač svarbus pandemijos metu, kai esame daugiau mažiau vienodai suvaržyti, bet galime palaikyti vieni kitus, skirti asmeninio dėmesio, griauti sienas, mažinti konfliktus, dalintis gerąja patirtimi ir labiau mylėti vieni kitus“, – sakė G. Gervickaitė.

Dešimt „UN/MUTE-10002“ dalyvių – ES menininkai, niekada nesilankę Niujorke. Antroji dešimtis – menininkai, šiame globalios kultūros centru vadinamame mieste gyvenantys ir kuriantys. Fotografijos, muzikos, video, performanso, vizualiųjų menų ir kitų sričių atstovai atsitiktiniu loterijos būdu sugrupuoti į komandas. Kiekvienoje poroje – europietis ir niujorkietis. Vienas – taip vadinamas skaitmeninis imigrantas, gimęs iki 1986-ųjų, kitas – skaitmeninės eros čiabuvis. „Didžiausias iššūkis daugeliui projekte dalyvaujančių šalių buvo rasti kūrėją, kuris dar niekada nėra buvęs Niujorke”, – sakė G. Michnevičiūtė.

Loterijos būdu G. Gervickaitės porininke tapo Niujorke kurianti taivanietė fotografė, vizualiųjų menų kūrėja Yi Hsuan Lai. Jai, kaip ir lietuvei, taip pat artima kūniškumo tematika.

„Tai ir iššūkis, ir nauja patirtis. Nebijau dirbti poroje. Atvirkščiai, labai laukiu naujų patirčių. Tai galimybė išlįsti iš savo patogaus kiauto. Įsivaizduoju, kad bus sudėtinga. Pirmiausia – dėl atstumo, nes viskas vyks virtualioje erdvėje, netenkant tam tikrų pojūčių: gyvo bendravimo, judesio, kvapo“, – apie unikalios kolaboracijos iššūkius kalbėjo G. Gervickaitė.

Projekto pavadinimas „UN/MUTE“ („NE/NUTILDYTI“) nėra atsitiktinis, jis prasmingas ir atviras kontempliacijai. Anot projekto meno vadovės L. Zaveckaitės, jis tarsi leidžia įgarsinti „priešinternetinės“ ir „pointernetinės“ kartų dialogą.

„Vystantis komunikacinėms technologijoms kalbinės sąvokos skaitmeninėje erdvėje įgauna naujas interpretacijas, – sakė viso projekto dizainą ir vizualinius sprendimus kurianti L. Zaveckaitė. – Todėl komandų pavadinimai taip pat atspindi šią sociolingvistinę metamorfozę: „Mouse/Pelė“, „Bug/Vabalas“, „Web/Voratinklis“, „Profile/Profilis“, „Key/Raktas“, „Cloud/Debesis“, „Branch/Šaka“, „Stream/Srovė“.

Tris mėnesius virtualioje erdvėje veiksianti menininkų rezidencija „UN/MUTE-10002“ suteiks galimybę dešimčiai Atlanto vandenyno skiriamų nepažįstamųjų porų mainytis asmeninėmis patirtimis ir kurti progresą – ateities tvarumui dedikuotą, projektą. O visi norintys galės iš labai arti stebėti menininkų kūrybinį procesą, tarsi sėdėti kartu su kūrėjais jų dirbtuvėse.

Komandos, pasitelkdamos „Zoom“ programą, ieškos dialogo ir išraiškos būdų bendrai idėjai įgyvendinti, tuo pačiu megzdami naujas pažintis ir tyrinėdami kūrybinio bendradarbiavimo galimybę. Per Kinų naujuosius metus prasidėjusio projekto baigiamasis pristatymas vyks gegužės 9-ąją, Europos dieną.

„Ir šio projekto dalyviai, ir vykdytojai viliasi, jog pirmos ir antros virtualios meno rezidencijos metu sukurtus kūrinius šių metų rudenį galėsime pristatyti realioje parodoje, – sakė kultūros atašė G. Michnevičiūtė. – Neįtikėtinai įdomios idėjos ir kūriniai gimsta iš atsitiktinai susitikusių kūrėjų bendro kūrybinio proceso ir būtų be galo liūdna, jei neturėsime galimybės jų pristatyti gyvai Niujorke”.

Kūrėjai, dalyvaujantys “UN/MUTE-10002” rezidencijoje: Eren Aksu (Vokietija), Aaron Bezzina (Malta), Will Calhoun (Niujorkas), Sanne De Wilde (Flandrija, Belgija), FOQL (Lenkija), Gabrielė Gervickaitė (Lietuva), Kris Grey (Niujorkas), Sophie Guisset (Valonija, Belgija), Kyle Hittmeier (Niujorkas), Mo Kong (Niujorkas), Yi Hsuan Lai (Niujorkas), H. Lan Thao Lam (Niujorkas), Marie Lukáčová (Čekija), Olesja Katšanovskaja–Münd (Estija), Sheila Maldonado (Niujorkas), Barbara Maria Neu (Austrija), Emmanuel Massillon (Niujorkas), Alex Mirutziu (Rumunija), Emily Shanahan (Niujorkas), ir Sydney Shavers (Niujorkas).

Virtualios rezidencijos komandas tris mėnesius sekite „UN/MUTE-10002“ puslapyje internete www.unmute.nyc. Taip pat galite susipažinti ir su praėjusiais metais įgyvendintu projektu „10001“.

Projektą vykdo Niujorko galerija „Undercurrent“ ir devyni Niujorko EUNIC klasterio nariai. Finansinę paramą šio įgyvendinimui suteikė ES nacionalinių kultūros institutų tinklas (EUNIC Global), vienijantis net 36 narius iš visų sąjungos šalių. Projektą palaiko ES delegacija prie Jungtinių Tautų.

Iš Niujorko – Erika Paulauskė