Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Kinijoje eksponuojamas fotografo Tado Kazakevičiaus fotografinis ciklas „Tai, ko nebebus”

Lietuvos kultūros institutas

Lapkričio 27 – 29 dienomis Siamene (Kinija) atidarytas tarptautinis fotografijos festivalis „Jimei x Arles“, kuriame šiais metais eksponuojamas fotografo Tado Kazakevičiaus fotografinis ciklas „Tai, ko nebebus“ (Soon to be Gone). Paroda surengta Lietuvos kultūros atašė Kinijoje iniciatyva, bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu, Lietuvos respublikos užsienio reikalų ministerija ir Lietuvos ambasada Kinijoje.

T. Kazakevičiaus fotografinis ciklas „Tai, ko nebebus“ – requiem Lietuvos kaimui. Jis buvo kurtas daugiau nei penkerius metus visoje Lietuvoje. Lėtai fiksuotos istorijos „praturtino mano asmeninį gyvenimą, išmokė aiškiau suprasti kaimo žmogaus nūdieną ir gyvenimą, o šių žmonių portretus mano sąmonėje pavertė ne tik dar gražesniais, bet ir net šiek tiek šventais. Aš iš naujo pamilau savo tėvynę, o šis ciklas nejučiomis tapo mano viso gyvenimo ciklu“, – sako fotografas.

Ekspozicijos kuratorė Yan Qi pritaria, kad „nors T. Kazakevičiaus serija „Tai, ko nebebus“ yra asmeninė fotografo kelionė, tačiau ji yra tarsi garsas, ataidintis iš tolumos, tarsi gidas į bendražmogiškus prisiminimus apie mūsų visų kaimišką praeitį. Jis įamžino žmonių kasdienybę, aplinką, šeimyninius vaizdus su didžiule šiluma, bet neprarasdamas aštraus pašaliečio žvilgsnio“.

Nors dėl viruso sukeltų apribojimų keliauti T. Kazakevičius negalėjo atvykti į Kiniją ir dalyvauti parodos parengime, jis liko labai patenkintas ekspozicija. „Esu maloniai nustebintas ne tik ypač profesionaliu kuravimo procesu, tačiau ir jausminiu bei kultūriniu ciklo „Tai, ko nebebus“ perteikimu vietiniam žiūrovui. Nors ciklas, atrodytų, pasakoja tik apie mūsų regionui ir kultūrai artimą kaimo temą, tačiau kuratorė Yan Qi netikėtai šiame cikle atrado ir visai, rodos, kitam pasauliui artimą asociatyvumą, taip padėdama žiūrovui suprasti ir pajausti šią mano sentimentalią kelionę. Ji ciklą pristatė remdamasi garsia Qian Tao „Žydinčių persikų pavasario“ fabula, pasakojančia apie paslaptingą sodą, į kurį atsitiktinai pateko keliautojas Wulingas. Netikėtai ši mano kelionė net man pačiam suspindėjo kitaip, tarsi kiekvienas joje galėtų atrasti savo atminties sodą.“

„Jimei x Arles“ fotografijos festivalis buvo įkurtas 2015 m. Kinijos fotografijos pradininko, fotografijos centro „Three Shadows“ įkūrėjo Ron Rong bei buvusio fotografijos festivalio „Les Recontres d‘Arles“ direktoriaus Sam Stourdze. Per šešerius metus festivalis tapo vienu svarbiausių fotografijos meno renginių ne tik Kinijoje, bet ir visame Azijos regione, kasmet pritraukdamas apie 50 tūkstančių lankytojų. Nepaisant viruso sukeltų problemų, šių metų programoje yra eksponuojamos šešios parodos iš festivalio „Les Recontres d‘Arles“, taip pat menininkų iš Belgijos, Singapūro, Japonijos, JAV bei Kinijos kūriniai. Festivalis vyks iki 2021 m. sausio 3 d.