Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Niujorke – vieša nuotolinė diskusija apie Avromo Suckeverio kūrybą

Lietuvos kultūros institutas

Lietuvos Respublikos generalinis konsulatas Niujorke, Žydų mokslinių tyrimų institutas Niujorke (YIVO), Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka lapkričio 23 d. 20 val. (Lietuvos laiku) rengia nuotolinę diskusiją apie Avromo Suckeverio kūrybą.

2017 m. Nacionalinėje bibliotekoje buvo identifikuoti iki tol nežinomi judaikos dokumentai. Tarp jų ir „Tsen Lider“ („Dešimt eilėraščių“) – vieno didžiausių XX a. poetų, kūrusių jidiš kalba, Avromo Suckeverio Vilniaus gete parašytas ir sudarytas eilių rinkinys. Unikaliajame rinkinyje yra autentiškų vėliau skelbtų eilėraščių versijų. A. Suckeverio rankraštis kartu su kita 2017 m. Nacionalinėje bibliotekoje atrasta vertinga judaikos paveldo dokumentine medžiaga yra skaitmeninamas vykdant projektą „Edwardo Blanko YIVO Vilniaus virtualiosios kolekcijos projektas“ (Edward Blank YIVO Vilna Collections Project).

2020 m. Nacionalinė biblioteka kartu su leidybos partneriu Niujorke YIVO institutu išleido trikalbį leidinį „Tsen Lider. Ten poems. Dešimt eilėraščių“. Knyga buvo pristatyta Vilniaus knygų mugėje ir iš karto sulaukė didelio tarptautinio susidomėjimo bei pripažinimo.

Naujame leidinyje pateikiamos originalių A. Suckeverio rankraščių faksimilės, eilėraščių vertimai į anglų ir lietuvių kalbas, dr. Mindaugo Kvietkausko ir prof. Davido E. Fishmano moksliniai straipsniai apie A. Suckeverį, dr. Laros Lempertienės įžanginis straipsnis.

Nuotolinėje diskusijoje apie A. Suckeverio kūrybą dalyvaus: Lietuvos Respublikos kultūros ministras M. Kvietkauskas, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Judaikos skyriaus vadovė dr. L. Lempertienė, literatūros ir kultūros istorikas prof. Justinas Cammy.

Diskusiją moderuos YIVO vykdomasis direktorius dr. Jonathanas Brentas.

Registruotis į renginį kviečiame čia: https://yivo.org/Ten-Poems?fbclid=IwAR1UJyn-DNI_YebJ11MjSI_IHb5Y6CRzvNEZ6FfWDCb0CcZhnN8H9SNIFAo