Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Niujorke atidaryta Jono Meko kūrybai ir gyvenimui skirta paroda „Jonui su meile”

Lietuvos kultūros institutas

Lapkričio 18 – gruodžio 20 d. Niujorke, „Ki Smith Gallery” veiks paroda „To Jonas with Love” („Jonui su meile”) – įvairių žanrų meno kūrinių ekspozicija, skirta Jonui Mekui. Parodą kuravo Chuckas Smitas ir Bennas Northoveris.

„Virš šešių dešimčių metų, nuo seniausių laikų, kuomet jis apsigyveno Orchard gatvėje šeštąjį dešimtmetį iki mirties 2019-aisiais, lietuvis filmų kūrėjas, poetas, menininkas Jonas Mekas buvo Niujorko centro kultūrinė ikona ir aistringas meninės laisvės sergėtojas. Klajodamas po miestą su savo nepamainoma kamera, Jonas visada ieškojo grožio ir poezijos blyksnių gatvių šumuly”, – rašoma parodos organizatorių pranešime.

Šį mėnesį J. Meko draugai susirinko tam, kad kartu atšvęstų džiaugsmą ir įkvėpimą, kurį jiems teikė Jono gyvenimas ir darbai, kad prisimintų jo gyvybingą poetinę dvasią. Parodoje pristatomi menininkai ir kino kūrėjai, kurių darbuose atsispindi nepalūžtantis J. Meko kūrybingumas ir saviraiška. „Ki Smith” galerijoje ir jos filiale pristatoma fotografija, tapyba, piešiniai, skulptūra, kino ir video instaliacija bei projekcijos.

Parodą lydės riboto tiražo katalogas, pristatantis eksponuojamus meno kūrinius, taip pat prieš tai nepublikuotas nuotraukas bei surinktus įvairių menininkų ir Mekų kūrybinės šeimos narių prisiminimus.

Dalis parodos surinktų lėšų bus skiriama J. Meko „Anthology Film Archives”.

Projekto partneris – Lietuvos kultūros institutas su Lietuvos kultūros atašė Niujorke Gražina Michnevičiūte.