Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Kinijos fotografijos festivalyje bus eksponuojama Tado Kazakevičiaus serija „Tai, ko nebebus”

Lietuvos kultūros institutas

Rugsėjo 22 d. Prancūzijos konsulate Šanchajuje buvo pristatyta tarptautinio fotografijos festivalio „Jimei x Arles“ programa, kurioje šiais metais bus eksponuojama Lietuvos fotografo Tado Kazakevičiaus nuotraukų serija „Tai, ko nebebus“ (Soon to be Gone). Festivalis vyks nuo lapkričio 27 d. iki 2021 m. sausio 3 d. Kinijos mieste Siamene. Fotografą ir jo seriją Prancūzijos konsulate vykusioje spaudos konferencijoje pristatė Lietuvos Respublikos kultūros atašė Kinijoje Tomas Ivanauskas.

„Jimei x Arles“ fotografijos festivalis buvo įkurtas 2015 m. Kinijos fotografijos pradininko, fotografijos centro „Three Shadows“ įkūrėjo Ron Rong bei buvusio fotografijos festivalio „Les Recontres d‘Arles“ direktoriaus Sam Stourdze. Per šešerius metus festivalis tapo vienu svarbiausių fotografijos meno renginių ne tik Kinijoje, bet ir visame Azijos regione, kasmet pritraukdamas apie 50 tūkstančių lankytojų.

Tadas Kazakevičius – pirmasis Lietuvos fotografas, pakviestas į šį festivalį, tačiau tai jau ne pirma menininko pažintis su Kinija. Praėjusiais metais Tadas Kazakevičius kartu su Ramūnu Danisevičiumi bei Dovile Dagiene buvo pakviesti į Datongo fotografijos festivalį, kur už nuotraukų seriją „Tarp dviejų krantų“ buvo apdovanotas pagrindiniu festivalio prizu. Būtent ten į jį dėmesį atkreipė įtakingiausia Kinijos fotografijos institucija „Three Shadows“ ir šiais metais pakvietė pristatyti kitą seriją – „Tai, ko nebebus“.

Kaip sako pats menininkas, „matyti savo pavardę tarp autorių, eksponuojamų „Jimei x Arles“ 2020 festivalyje man, kaip dar ganėtinai jaunam fotografui, yra gerokai netikėta. Dėka Lietuvos kultūros atašė Kinijoje užsimezgęs kontaktas su prestižiniu „Three Shadows“ fotografijos centru mane į Kiniją atveda jau antrąkart. Tačiau mane džiugina ir stebina tai, kad dar 2014 metais pradėta fotografinė serija apie lietuviškojo kaimo virsmą tapo įdomi ne tik Lietuvos žiūrovams, bet ir tolimojoje Kinijoje šį festivalį formuojantiems kuratoriams. Tai gyvas įrodymas, kad bendražmogiškumas egzistuoja be sienų.“

Festivalio programoje bus eksponuojamos šešios parodos iš festivalio „Les Recontres d‘Arles“, taip pat menininkai iš Belgijos, Singapūro, Japonijos, JAV bei Kinijos.