Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros naujienos

Tomas Venclova atidarys tarptautinį Odesos literatūros festivalį

Lietuvos kultūros institutas

Severinos Venckutės fotografija

Lietuvos ir pasaulio mąstytojas, poetas Tomas Venclova specialia kalba 2020 m. rugsėjo 23 dieną pradės tarptautinį Odesos literatūros festivalį. Rugsėjo 24 dieną Odesos Mokslininkų namuose T. Venclova virtualiai susitiks su savo kūrybos gerbėjais, kartu su vienu iškiliausiu Ukrainos poetu Borisu Khersonskiu dalysis įžvalgomis apie tėvynės fenomeną, Centrinės ir Rytų Europos dabartį, svarstys apie šio regiono ateities perspektyvas.

2016 m. T. Venclova buvo Lvovo literatūros festivalio garbės svečias, Ukrainoje itin vertinamas mąstytojas ne kartą dalyvavo Lvovo ir Kijevo knygų mugių renginiuose. Lietuvos kultūros institutas yra finansavęs knygos „Nelyginant šiaurė magnetą: pašnekesiai su Ellen Hinsey“ ir kartu su Leonidu Donskiu parašytos knygos „Optimizmo paieškos pesimizmo amžiuje: Rytų Europos nuojautos ir pranašystės“ vertimus į ukrainiečių kalbą.

Šeštą kartą vykstantis Odesos literatūros festivalis kviečia į Australijos, Danijos, P. Korėjos, Prancūzijos, Šveicarijos, Ukrainos, Vokietijos ir kitų šalių literatų skaitymus, diskusijas ir paskaitas. Literatūros mėgėjams organizatoriai siūlo ne tik susipažinti su išskirtiniais kūriniais, bet ir susitikti su jų kūrėjais.

Odesos literatūros festivalį įkūrė du vokiečiai – Berlyno literatūros festivalio vadovas Ulrichas Schreiberis ir Berno bei Leukerbado literatūros festivalių vadovas Hansas Ruprechtas.

Renginius, kuriuose dalyvaus T. Venclova, galima bus stebėti Lietuvos Nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos svetainėje www.lnb.lt. Visus festivalio renginius – svetainėje www.litfestodessa.com ir socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje Internationales Literatur festival Odesa.

Festivalio visų renginių renginių programa https://cutt.ly/PfKLrsg

Tomo Venclovos dalyvavimą tarptautiniame Odesos literatūros festivalyje organizuoja kultūros atašė Ukrainoje Ina Kniurienė ir Lietuvos kultūros institutas. Renginių transliacijų partneris – Lietuvos Nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.