Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Prancūzijos Pietuose pirmą kartą pristatomas jungtinis Baltijos šalių meno projektas

Lietuvos kultūros institutas

Anastasija Sosunova, video

Rugpjūčio pabaigoje Marselyje prasideda Europos meno bienalė „Manifesta 13“, kurios paralelinių renginių programoje – Baltijos šalių meno projektas „Roots to Routes“.

Projektą sudaro dvi parodos, performansai, video filmų peržiūros, kūrybinės dirbtuvės. „Roots to Routes“ jungia meno lauko dalyvius iš Baltijos šalių bei Marselio ir yra įgyvendinamas bendradarbiaujant su vietos kultūros organizacijomis.

Lietuviškoji projekto dalis pristatys menininkių Linos Lapelytės, Eglės Budvytytės, Emilijos Škarnulytės ir Anastasijos Sosunovos darbus. Specialų performansą šiuo metu kuria Marselyje gyvenantis ir dirbantis šokėjas Dovydas Strimaitis, o menininkės Monika Lipšic ir Ieva Kotryna Skirmantaitė – filmą apie branduolinį skaidrumą (angl. nuclear opacity).

Į „Manifesta 13“ bienalę, rengiamą kas dvejus metus vis kitame Europos mieste, susirenka svarbūs meno pasaulio atstovai, tačiau renginys domina ir plačiąją publiką. „Manifesta 13“ siekia aktualizuoti Europos regioninį, socialinį ir politinį kontekstą, aktyvinti kultūrines topografijas, todėl sąmoningai renkasi miestus, nutolusius nuo pagrindinių kultūros centrų.

„Roots to routes“ programą rengia trys kuratorės iš Baltijos šalių: Merilin Talumaa (Estija), Maija Rudowska (Latvija) ir Justė Kostikovaitė (Lietuva). Pasak J. Kostikovaitės, „projektas skatina permąstyti priklausymo kokiai nors erdvei – geografinei, etninei ar nacionalinei – temą iš pašaliečio perspektyvos, analizuojant šaknų ir judėjimo sąvokas bei ryšį. Identiteto svorį dažnai pajuntame tik nutolę nuo savo šaknų – kai pasitraukiame iš gimtosios vietos ar tiesiog susvetimėjame. Tačiau svarbu suvokti tiek identiteto kitimą, tiek ir jo svarbos trivialumą.“

„Roots to routes“ kuratorės kartu su Baltijos šalių menininkais sieks pažinti multikultūrišką ir turtingą senovės graikų įkurto Marselio miesto istoriją. „Tai yra sudėtingas, bet vienas gražiausių Viduržemio jūros miestų, kurio uoste 18-ame amžiuje vyko vergų prekyba,“ – pasakoja kuratorė.

„Roots to routes“ atidarymas – šį penktadienį, rugsėjo 28 d. Projektas prasidės latvių menininkės Evitos Vasiļjevos ir menininko iš Marselio Antoine’o Nessi paroda „Durys tos pačios, gatvė kita“ (angl. Same door, different street). Atidarymo metu vyks praėjusių metų Venecijos bienalės „Auksinio liūto“ laureatės Linos Lapelytės performansas „Pirouette“. Jį atliks kūrėjai iš Marselio: buvusi baleto šokėja bei Nacionalinio Marselio baleto repeticijų asistentė Valentina Pace ir muzikos atlikėjas Emmanuelis Rechtas.

Šeštadienį bei du vakarus rugsėjo mėnesį vyks filmų peržiūros „Dviguba ekspozicija“ (angl. Double Exposure). Filmai bus rodomi garsiame šveicarų kilmės prancūzų architekto Le Corbusier sukurtame pastatų komplekse „Cité Radieuse“. Programoje – Kristinos Norman, Ingel Vaiklos, Ievos Epnere, Katrīnos Neiburgos bei Emilijos Škarnulytės, Eglės Budvytytės ir Anastasijos Sosunovos darbai. Po filmų peržiūros vyks susitikimas su menininke Emilija Škarnulyte, kurį moderuos Le Corbusier pastate veikiančios „Kolektiv 318“ galerijos įkūrėjas Maxime’as Forestas.

„Roots to Routes“ projektas Marselyje tęsis nuo rugpjūčio 28 iki spalio 25 d.

Projekto rėmėjas „Baltijos kultūros fondas“, projekto partneris Lietuvos kultūros institutas

 

Kiti rėmėjai: Estijos kultūros rėmimo fondas, Latvijos valstybinis kultūros sostinės fondas, Estijos ambasada Paryžiuje, Manifesta 13.

 Daugiau informacijos:

rubimoss.com/projects/roots-to-routes

www.facebook.com/rootstoroutesmarseille

www.instagram.com/roots.to.routes