Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos, Susijusios naujienos, Vizitų programa

Prestižiniame „Odessa Classics” festivalyje pirmą kartą pasirodė atlikėjai iš Lietuvos

Lietuvos kultūros institutas

Rugpjūčio 17 d. šeštąjį kartą rengtame „Odessa Classics” festivalyje savo kūrybą pristatė  Gediminas Gelgotas ir jo vadovaujamas Naujų idėjų kamerinis orkestras NIKO. Pasak Lietuvos kultūros atašė Ukrainoje Inos Kniurienės, šio kolektyvo pasirodymas tapo tikra festivalio sensacija. Pirmą kartą Ukrainoje koncertavęs NIKO sužavėjo publiką savo artistiškumu, originaliomis kompozicijomis ir interpretacijomis.

„Odessa Classics” – labai populiarus ir laukiamas festivalis, neretai vadinamas Rytų Europos Zalcburgu, šiais metais vyko puspilnėse salėse. Klausytojų susidomėjimas festivalio programa nebuvo  sumažėjęs, bet organizatoriai turėjo laikytis naujų koronaviruso plitimą ribojančių reikalavimų – dalinio salės užpildymo, privalomo kaukių dėvėjimo, sutrumpinto pasirodymų laiko. 2020-ųjų festivalis buvo didžiulis iššūkis tiek organizatoriams, tiek klausytojams.

Tarp dalyvių – smuikininkai Danielis Hope’as (Jungtinė Karalystė), Vadimas Repinas (Rusija/Belgija) ir Simos Papanas (Graikija), pianistai Sebastianas Knaueris (Vokietija) ir Pietro de Maria (Italija), Ciuricho „Yen Han“ baleto trupė ir kt. Kai kurie šių garsių muzikantų  Odesos renginyje pasirodo jau ne pirmą kartą. NIKO – pirmasis festivalio dalyvis iš Lietuvos, iš karto sulaukęs publikos dėmesio ir pripažinimo. Nors kolektyvui jau 15 metų ir jie yra laukiami svečiai garsiausiose pasaulio scenose, Ukrainoje NIKO koncertavo taip pat pirmą kartą.

„Odessa Classics” festivalio sumanytojas ir prezidentas Aleksejus Botvinovas  – vienas žinomiausių šiuolaikinių Ukrainos pianistų, taip pat garsėjantis kaip talentingas renginių organizatorius, muzikinės kultūros puoselėtojas ir skleidėjas. 2019 metais jis kartu su festivalio generaline direktore Olena Zazulia pagal Lietuvos kultūros instituto vykdomą Vizitų programą lankėsi Lietuvoje. Būtent po šio vizito NIKO gavo kvietimą dalyvauti „Odessa Classics” festivalyje, o festivalio gerbėjams buvo anonsuotas sensacingas siurprizas. NIKO pasirodymą lydėjusios audringos ovacijos patvirtino, kad suintriguotos publikos lūkesčiai pasiteisino.