Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Pirmojoje virtualioje Somerset House Studios rezidencijoje dalyvaus Gerda Paliušytė

Lietuvos kultūros institutas

Dėl COVID-19 protrūkio kūrėjų mobilumas ženkliai sumažėjo, tačiau gimsta naujų formų kultūrinės iniciatyvos. Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi eksperimentinė kūrybos erdvė „Somerset House Studios” ir Vilniuje veikiantis meno, rezidencijų ir edukacijos centras „Rupert” startuoja su pirmąja tarptautine virtualia rezidencija, skirta Lietuvos šiuolaikinio meno kūrėjams.

Liepos mėnesio pradžioje menininkai, gimę ar šiuo metu gyvenantys ir kuriantys Lietuvoje, buvo kviečiami teikti paraiškas apmokamai dviejų mėnesių trukmės virtualiai rezidencijai. Rugpjūčio viduryje startuosiančioje rezidencijoje atrinkta dalyvauti menininkė ir kuratorė Gerda Paliušytė.

„Atrankoje glaudžiai bendradarbiavusios abi organizacijos labai džiaugiasi, jog virtualiai rezidencijai pasirinkome Gerdą Paliušytę. Rezidencijos metu Gerda tęs savo filmo „Early winter“ (liet. „Ankstyva žiema“) projektą. Iš daugybės aplikavusių pasirinkome Gerdą, nes ji pademonstravo išskirtinį atsidavimą savo kuriamai socialiai atsakingai meninei praktikai. Mus sužavėjo menininkės dėmesys skirtingoms estetinėms ir pasakojimo technikoms, todėl mes manome, kad laikas, praleistas rezidencijoje bus naudingas šio jaudinančio ir sudėtingo filmo kūrybos procese,” – dėkodamas visiems paraiškas pateikusiems menininkams ir kuratoriams teigia atrankos komisijos narys Yates Norton.

„Džiaugiamės, kad rėmėjų ir partnerių dėka vėl galime pasiūlyti išskirtinai Lietuvos menininkams skirtų unikalių rezidencijų. Panašias rezidencijas pavyko išvystyti su labai svarbiomis britų meno erdvėmis, tokiomis kaip Londone įsikūrusia „Delfina Foundation” , „Baltic Centre for Contemporary Art” Niukaslyje, „CCA Derry-Londonderry” Šiaurės Airijoje ir kt. Ši Rupert ir „Somerset House Studios” surengta rezidencija yra unikali tuo, kad kūrėja dirbs tik nuotoliniu būdu ir bendraus su pačios pasirinktais mentoriais, kurie yra sukaupę nemažai patirties darbo su socialiniais meno projektais šiuolaikinės kultūros kontekste”, – teigia Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Justė Kostikovaitė.

Rezidencijos metu Gerda Paliušytė turės galimybę du mėnesius dirbti su išsirinktu mentoriumi iš „Somerset House Studios” menininkų rato bei konsultuotis su kuratorių komandos nariais. Papildomai menininkei bus skirtas 1000 svarų honoraras bei sudarytos galimybės viešai pristatyti savo meninį projektą.

Gerda Paliušytė (g. 1987) yra Vilniuje kurianti menininkė ir kuratorė, viena iš projektų erdvės „Montos tattoo“ įkūrėjų ir kuratorių. Ją domina įvairios dokumentinės praktikos, istoriniai ir populiariosios kultūros reiškiniai bei personažai, jų santykis su socialine tikrove. G. Paliušytės filmuose dažnai tyrinėjamas kolektyviškumo laikinumas, kontakto troškimas ir nebylūs susitarimai. Rezidencijos metu menininkė vystys savo naują filmą „Early Winter” ( liet. „Ankstyva žiema“), kurio dėmesio centre – eskapistinės pramogų formos, praktikuojamos moksleivių grupių vienoje iš Vilniaus vidurinių mokyklų.

„Somerset House Studios“ yra eksperimentinė erdvė Londono centre, jungianti menininkus, kūrėjus ir mąstytojūs. Restauruotame buvusiame „Inland Revenue“ pastate įsikūrusi institucija siūlo erdvę ir paramą menininkams, įgyvendinantiems drąsias idėjas, atliepiančias aktualias šių dienų problemas. „Somerset House Studios“  taip pat yra naujų kūrybinių projektų ir bendradarbiavimo plėtros platforma. Vienu metu rezidencijoje dirba iki 100 menininkų, vystančių skirtingus projektus. Čia taip pat įsikūrusi virš 300 profesionalių kūrėjų jungianti bendruomenė – „Makerversity“  ir „Studio 48“ – bendra erdvė asmenims ir grupėms, dirbantiems dizaino ir technologijos srityse.

Rezidencijos partneriai: Lietuvos kultūros institutas, „Somerset House Studios”, „Rupert”, anoniminis projekto rėmėjas, Lietuvos ambasada Jungtinėje Karalystėje, Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje.