Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros naujienos, Kūrybiškos Europos programa

Lietuvos kultūros institutas dalyvauja Europos kultūros sostinės forume 2020

Lietuvos kultūros institutas

Apie kultūros svarbą diskutuoti kviečiantis „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ organizuojamas Europos kultūros sostinės forumas, gegužės 20–22 d. grįžta trečią kartą ir diskusijoms virtualioje erdvėje sujungs plačią idėjų geografiją atstovaujančius gerai žinomus kultūros pasaulio veikėjus iš viso pasaulio. Tris forumo dienas visų kultūros profesionalų ir gerbėjų lauks penkios, platų temų spektrą apimančios diskusijos: nuo per krizę išryškėjusio kultūros vaidmens, jos finansavimo mechanizmų iki futuristinių kultūros ateities scenarijų.

Gegužės 21 d. vyksiantį Kultūros rėmėjų forumo sesijas moderuos „Kūrybiškos Europos“ biuro Lietuvoje vadovė Dileta Nenėnė. Sesijos dalyviai susipažins su specialaus Europos kultūros fondo praktika ir galimybėmis, „Kūrybiškos Europos“ programos perspektyvomis, o taip pat ką svarsto ir kokius pasirinkimus svarsto tarptautinio mobilumo programos – „Nordic Culture Point“, ASEF ir kt.? Kaip apskritai turėsime žiūrėti ir ko tikėtis iš kultūros tarptautiškumo? Kaip artimiausią ir tolimesnę Europos kultūros ateitį mato vykdomosios agentūros EACEA Kultūros ir švietimo skyriaus vadovė Barbara Gissler?

Gegužės 22 d. diskusijoje „Ar Covid-19 meta iššūkį globalios kultūros idėjai?” su „Kaunas 2022” programos vadove Ana Čižauskiene, „Bruegel“ plėtros ir valdymo vadovu Giuseppe Porcaro, Platformos „Are We Europe“ įkūrėju Mick ter Reehorst ir „Culture Zone Wrocław“ tarptautinių ryšių vadove Paulina Maloy dalyvaus Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė.  Kai pandemija užveria sienas, o valstybės neberanda bendro sutarimo, globalaus pasaulio idėja pradeda klibėti. Kaip, susidūrus su šiomis aplinkybėmis, atrodo globali kultūra? Ar kultūros skaitmeninimas ir lig šiol neregėtas jos prieinamumo mastas leidžia kalbėti apie globalios kultūros suklestėjimą? O gal, priešingai, suvaržyta menininkų judėjimo laisvė bei skirtingose valstybėse kylančios politinės peripetijos sugriaus kultūros tarptautiškumo ir kultūros be sienų idėją? Diskusiją moderuos žurnalistė Monika Gimbutaitė (sesiją pristato 15min.lt).

„Pasaulį ištikusi pandemija iškėlė galybę klausimų ne tik apie ekonomiką, bet ir apie kultūrą: jos reikšmę krizės metu, iššūkius menininkams, naujus įgūdžius kultūros dalyviams bei kokius galime prognozuoti realius ateities scenarijus. Forumas sudarys galimybę dalyvauti ir jungtis į diskusiją su žinomais kultūros pasaulio atstovais: Milano IULM universiteto kultūros ekonomikos profesoriumi ir EBPO Venecijos padalinio direktoriumi Pier Luigi Sacco, pasaulyje gerai žinoma futuriste, prekinių ženklų stratege ir rinkos prognozių eksperte Anne Boysen, rašytoju ir bendruomenių menininku François Matarasso, daugeliu kitų žinomų ir Lietuvos kultūrinio gyvenimo veikėjų“, – sako „Kaunas 2022“ programos vadovė ir Forumo organizatorė Ana Čižauskienė.

„Į diskusiją apie tai, ko galime tikėtis iš kultūros tarptautiškumo, jungiasi Azijos-Europos fondo, tarptautinio mobilumo programos „Nordic Culture Point“, „Europos kultūros fondo“ atstovai, o aktualią informaciją apie tai, kaip kertinės Lietuvos kultūros finansavimo įstaigos prisitaikė prie naujų sąlygų, galėsime išgirsti iš  Lietuvos kultūros tarybos,  Centrinės projektų valdymo agentūros, Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos atstovų“, – atskleidžia A. Čižauskienė.

Kultūros ateities scenarijams skirtoje sesijoje apie postpandeminį pasaulį Lietuvos ir tarptautiniai ekspertai bandys nuspėti, jei automobilių gamyklos gamina respiratorius, o parfumeriai – dezinfekcinį skystį, kokie realūs scenarijai laukia kultūros?

Visos forumo diskusijos, į kurias bus galima jungtis virtualioje erdvėje bei  užduoti savo klausimus pranešėjams, bus transliuojamos tiesiogiai svetainėje forumas.kaunas2022.eu, „Kaunas 2022“ Facebook paskyroje.

Visą forumo programą bei daugiau informacijos apie pranešėjus ir diskusijų dalyvius rasite svetainėje www.forumas.kaunas2022.eu