Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros naujienos

Lietuvos kultūros institutas savo socialinius tinklus užleido menininkams

Lietuvos kultūros institutas

Andrius Zakarauskas. Tado Kazakevičiaus fotografija

Lietuvos kultūros institutas į savo paskyras socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Instagram“ pakvietė Lietuvos menininkus. Net 60 fotografų, rašytojų, tapytojų, kompozitorių, iliustruotojų, šokėjų ir įvairių meno sričių kolektyvų supažindins su savo kūryba virtualią tarptautinę bendruomenę, sekančią Instituto veiklą. Pristatome įsibėgėjančią iniciatyvą ir akcijoje dalyvaujančių menininkų – Andriaus Zakarausko, Julios Goyd, Mariaus Buroko, Jutos Pranulytės, Ingos Galinytės – komentarus.

„Koronavirusas mūsų menininkams užtrenkė duris į suplanuotus gyvus susitikimus su jų kūrybos gerbėjais, todėl Institutas nusprendė plačiau atverti virtualius langus ir prie jų pakviesti kūrėjus. Tikimės, kad taip pavyks nors iš dalies pakeisti neįvykusius mugių ir parodų atidarymus, teatro  ir šokio premjeras, pritraukti užsienio auditorijos dėmesį būsimiems renginiams. Lietuvos kultūros instituto misija – pristatyti Lietuvos profesionaliąją kultūrą užsienyje, todėl tai ir darome. Kol dirbame mažiau viešai matomus pasirengimo būsimiems Lietuvos kultūros sezonams užsienyje darbus ir kartu su kultūros atašė kuriame staiga suvirtualėjusiai jų veiklai reikalingus naujoviškus produktus, užleidžiame savo eterį tiems, kam jo labiausiai šiuo metu reikia. Tikrai labai džiaugiamės, kad menininkai mūsų pasiūlytą galimybę sutiko taip entuziastingai“, – pasakoja Instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė.

 

Andrius Zakarauskas: grupinės parodos, kuriose buvau planavęs sudalyvauti – nukeltos

Pirmąją akcijos savaitę Lietuvos kultūros instituto „Instagram“ ir „Facebook“ paskyrose šeimininkavęs tapytojas Andrius Zakarauskas mato, kad karantinas sustabdė visas kultūros veiklas: „Vizualieji menai ne išimtis, – sako tapytojas. – Itin džiaugiuosi, jog galerijoje „The Rooster“ spėjau surengti savo paskutiniąją parodą „Stories from before“, kuriai ilgai ruošiausi, tad būtų itin apmaudu, jei paroda būtų turėjusi įvykti jau prasidėjus karantinui. Žinoma, meno rinka šiuo metu tikrai pakito, daugelis meno mugių buvo perkeltos į rudenį, grupinės parodos, kuriose buvau planavęs dalyvauti su Miuncheno galerija „Andreas Binder“, taip pat buvo nukeltos“.

Šiais metais Lietuvos kultūros institutas buvo suplanavęs 12-os menininkų savarankiškus prisistatymus Instituto paskyroje „Instagram“, tačiau reaguodamas į karantino aktualijas, instagramininkų būrį padvigubino. Lietuvos menininkai šią Instituto paskyrą laikys „užgrobę“ iki rugpjūčio, o kiek retesnius pasirodymus tęs iki pat metų pabaigos. Socialinė banga atsirito ir į Lietuvos kultūros instituto paskyrą tinkle „Facebook“. Čia pradėjo veikti nauja rubrika „LKI vitrina“, kurioje savo kūrinius kasdien pristato visi to pageidavę kūrėjai.

„Man kaip ir dažnam menininkui norisi supažindinti su savo kūryba kuo didesnę auditoriją bei gauti grįžtamąjį ryšį. Jau seniai seku Instituto veiklą ir, kai pamačiau jūsų pasiūlymą, nedvejodamas užpildžiau anketą,“ – pasakoja tapytojas Andrius Zakarauskas, Instituto paskyrose pasidalinęs naujausių kūrinių fotografijomis ir vaizdo akimirkomis iš savo studijos.

 

Marius Burokas. Monikos Požerskytės fotografija.

Marius Burokas: atšauktos kelionės į užsienio festivalius, susitikimai, renginiai ir skaitymai Lietuvoje

Šią savaitę literatų kūrinius Lietuvos kultūros instituto tinkluose pristatantis poetas, vertėjas, „Vilnius Review“ redaktorius Marius Burokas Instituto „Instagram“ paskyros užgrobimą pradėjo grėsmingais katinų paveikslėliais. Marius yra nusiteikęs optimistiškai ir prisipažįsta, kad Instituto kvietimu susidomėjo, nes… „visų pirma, smagu ką nors užgrobti. Kultūros žmonės, deja, ne bankų plėšikai, tai jiems lieka tik užgrobinėti vieni kitų socialinius tinklus ir taip „virusiškai“ reklamuotis,“ – juokauja Marius ir priduria, kad dalyvaudamas akcijoje tikisi platesnės savo kūrybos sklaidos.

„Kūrybos planų karantinas nepaveikė beveik niekaip – jei rašai, tai rašai. O štai pristatymo – smarkiai: atšauktos kelionės į užsienio festivalius, susitikimai, renginiai ir skaitymai Lietuvoje. Viskas persikėlė į virtualybę ir ekranus. Nuo jų, tiesą sakant, jau bloga – noriu išgerti kavos kavinėje su draugu rašytoju,“ – sako Marius Burokas.

 

Julija Goyd. Asmeninio archyvo fotografija.

Julija Goyd: dėl karantino buvo atšauktos kelios parodos

Berlyne gyvenanti ir kurianti fotografė ir video menininkė Julija Goyd pasakoja, kad dėl karantino buvo atšauktos net kelios jos parodos. „Vienai iš parodų ruošiausi ilgiau nei metus, o atidarymas ir pati paroda yra nukeliami į 2022 m. Keletas kitų renginių, turėjusių vykti gegužės mėnesį, buvo tiesiog nutraukti. Šiuo metu labai sudėtinga įvertinti situaciją, jos poveikį kūrybai ir planams. Manau, kad mes visi ieškome alternatyvų, tiek darbui, tiek ir jo sklaidai“.

„Pastebiu padidėjusį susidomėjimą socialiniais tinklais ir jų galima nauda kultūros sričiai. Aš labai tikiuosi, kad atsiras įdomių ir naujų formų, kurios dar labiau įtvirtins susidomėjimą socialiniuose tinkluose skleidžiama kultūra ir paskatins daugiau dialogų ir bendravimo, – mintimis dalijasi menininkė. – Ši Lietuvos kultūros instituto akcija yra puiki galimybė visiems Lietuvos menininkams prisistatyti ir pristatyti savo kūrybą. Labai tikiuosi, kad „LKI vitrina“ yra idėja, potencialiai galinti peraugti į nuolat veikiančią platformą, leidžiančią apjungti kuo daugiau menininkų, jų kūrybos procesus ir tarpusavio komunikavimą“.

 

Juta Pranulytė. Emilijos Vinžinovaitės fotografija.

Juta Pranulytė: daugelis darbų sustojo ir teko smarkiai susiveržti diržus

Kompozitorė ir festivalio „Druskomanija“ vadovė Juta Pranulytė sako, kad karantino metu gali kaip niekad daug laiko skirti sau: saviugdai, kūrybinėms mintims bei idėjų generavimui, tačiau pripažįsta, kad daugelis darbų sustojo ir teko smarkiai susiveržti diržus.

Paklausta, kodėl susidomėjo Instituto kvietimu, Juta atsako, kad „jau seniai seku Lietuvos kultūros instituto veiklą, teko bendrauti su projektų koordinatorėmis ir vadovėmis, taip pat esant galimybei dalyvauju „Kūrybiškos Europos“ biuro Lietuvoje organizuojamuose mokymuose. Pati daug savo aktyvaus kūrybinio laiko esu praleidusi užsienyje, o ir dabar palaikau ryšį su daugeliu kolegų įvairiose pasaulio šalyse. Gyvendama užsienyje jaučiausi Lietuvos kultūros ambasadore, niekad nepraradau meilės Lietuvos menui, todėl man tarsi natūralu, kad dabar, reziduojant Lietuvoje, jaučiuosi artima ir labai palaikau Instituto misiją ir veiklą“, – mintimis dalijasi kompozitorė J. Pranulytė.

 

Inga Galinytė. Gintarės Žaltauskaitės fotografija.

Inga Galinytė: karantinas įliejo daug nežinomybės dėl ateities

Instituto kvietimą priėmusi performanso menininkė Inga Galinytė karantino atneštas permainas vertina optimistiškai. „Karantinas įliejo daug nežinomybės dėl ateities, laikinai sustojo tarptautinių rezidencijų, edukacijos programų planai. Tačiau užsidarius tarptautinėms durims, dauguma sugrįžome į savo šalies kambarius ir susėdome prie bendro didelio stalo permąstyti galimybes veikti lokaliai“, – sako menininkė.

I. Galinytė pasakoja, kad šiuo metu dar didesnę nei įprastai savo veiklos dalį perkelia į virtualią erdvę, todėl mano, kad „Lietuvos kultūros institutas suteikia puikią galimybę pristatyti savo meninę kūrybą platesnei auditorijai. Tuo pačiu tai yra ir solidarumo veiksmas šiuo sudėtingu laikotarpiu. Bendruomeniškumas ir vienas kito palaikymas dabar itin svarbus, o papildomas laikas namuose, žinoma, leidžia geriau vieni kitus pažinti, rasti sąsajų ir galimybių veikti kartu. Man, kaip performanso meno atstovei, tai yra galimybė ne tik pristatyti savo kūrybos teminį lauką, bet ir dar kartą pakalbėti apie pačią performanso meno mediją, kuri nuolatos evoliucionuoja ir juda labai įdomiais, nepramintais keliais, kaip, beje, ir šis laikotarpis“ – apie tai, kodėl nusprendė pasinaudoti Instituto socialiniais tinklais, pasakoja Inga.

 

Kas prisistatys ir kaip bus ateityje?

Iki pavasario pabaigos Lietuvos kultūros instituto „Facebook“ paskyroje ir visus metus tinkle „Instagram“ bus galima stebėti savarankiškus Andriaus Zakarausko, Kęstučio Kasparavičiaus, Julijos Goyd, Mariaus Buroko, Jutos Pranulytės, Mortos Nakaitės, Aistės Ambrazevičiūtės, Aurelijos Bulaukaitės, Austėjos Vilkaitytės, Deniso Kolomyckio, Ievos Ragauskaitės, Ingos Galinytės, Kornelijos Žalpytės, Kristupo Giko, Rūtos Matulevičiūtės, Viktorijos Damerell ir Gailės Griciūtės, Vytauto Stakučio, Aurelijos Kairytės-Smolianskienės, Dovilė Aleksandravičiūtės, Dovilės Martinaitytės-Tarallo, Evelinos Paukštytės, Gabrieliaus Mackevičiaus, Gintauto Vaičio, Jorės Janavičiūtės, Julijos Pociūtės, Kamilės Krasauskaitės, Kristinos Žiogaitės, Marijos Nemčenko, Vaivos Kovieraitės-Trumpės, Živilės Virkutytės, Alisos Stravinskaitės, Dovilės Bagdonaitės, Mildos Vyšniauskaitės, Andriaus Markevičiaus ir kitų menininkų prisistatymus.

Taip pat su savo kūryba supažindins šiuolaikinės muzikos ansamblio „Synaesthesis“, Vilniaus miesto teatro „LowAir“, Kauno bienalės, šokio festivalio „Naujasis Baltijos šokis“, šokio trupės NUEPIKO, šokio dueto „B&B“, šokio teatro „Airos“, Klaipėdos dramos teatro, šokio teatro „Dansema“, festivalio „Vitrum“, Šeiko šokio teatro, Artūro Areimos teatro, maisto dizaino kolektyvo „Less table“, Šiuolaikinio šokio asociacijos, Valstybinio pučiamųjų instrumentų orkestro „Trimitas“, „Portfolio peržiūrų“, „Folk Trio“, šiuolaikinės muzikos festivalio „Druskomanija“, „Vilnius Review“, Kauno fotografijos galerijos, dailininkių grupės „O!“, muzikos grupės „shishi“, Meno ir mokslo laboratorijos, butō šokio teatro „Okarukas“ ir kitų Lietuvos kūrėjų kolektyvai.

„Įsibėgėjant antrai savaitei matome, kad Lietuvos kultūros instituto iniciatyva atliepė menininkų lūkesčius. Institutas menininkus pristato per kultūros profesionalų sudarytą Lietuvos kultūros gidą, tačiau atrodo, kad menininkams reikia ne tik „sušukuotų“ portretų, bet ir saviraiškos, galimybės savo kūrybą pristatyti taip, kaip šito nori jie patys. Tokią galimybę suteikia socialiniai tinklai, todėl svarstome, kad „LKI vitrina“ galėtų tapti nauja ilgalaikio bendradarbiavimo su menininkais forma, – sako Instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė.

 

–> Sekite menininkų prisistatymus Lietuvos kultūros instituto tinkluose „Facebook“ ir „Instagram“! <–