Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Plečiamos galimybės lietuvių menininkams Jungtinėje Karalystėje

Lietuvos kultūros institutas

Per pastaruosius kelerius metas Jungtinės Karalystės meno organizacijos pristatė daug naujų iniciatyvų, skirtų specialiai Lietuvos šiuolaikiniams menininkams. Menininkai turėjo galimybę dirbti BALTIC šiuolaikinio meno centre, „Delfina foundation“ bei kitose garsiausiose institucijose. Inicijavus Lietuvos kultūros atašė Justei Kostikovaitei, Jungtinėje Karalystėje Kauno menininkų namai pradėjo bendradarbiauti su Šiuolaikinio meno centru „Derry~Londonderry“ (CCA). Padedant Lietuvos kultūros institutui, Kauno menininkų namai pradeda mainų rezidencijos programą „DeMo“ (Decoding Modernity / Dekoduojant modernybę). Programos tikslas yra ne tik sudaryti sąlygas pradedantiesiems menininkams dalyvauti meno rezidencijose, skatinti kultūrinius mainus, bet ir tirti skirtingų modernybių sąryšius, analizuoti modernybės vystymosi procesus, eigą skirtinguose socialiniuose ir kultūriniuose kontekstuose.

Šiais metais vyksta pirmieji menininkų mainai tarp Šiaurės Airijos ir Lietuvos. Abi šalys yra Europos Sąjungos pakraštyje, Lietuva – kaip jauna ES narė, o Jungtinė Karalystė – ir Šiaurės Airija – kaip ką tik pasitraukusi iš ES. Abiejų šalių ribos per laiką kardinaliai keitėsi ir abi pasižymi turtingu kultūros paveldu, aktyviomis meno scenomis.

Rezidencijų programoje „DeMo“ po viešo kvietimo ir atrankos buvo atrinktos menininkės Gintė Regina (Lietuva) ir Niamh Seana Meehan (Šiaurės Airija). Visą vasario mėnesį lietuvių vaizdo menininkė Gintė Regina dirba Šiuolaikinio meno centre „Derry~Londonderry“, o menininkė Niamh Seana Meehan – Kauno menininkų namuose. Po šių rezidencijų abi menininkės eksponuos savo darbus šiuolaikinio meno centre „Derry~Londonderry“. Jame meno centro vadovė Catherine Hemelryk surengs dvi vienu metu vyksiančias solo parodas. Paroda atvers duris nuo 2020 m. kovo 21 d., veiks iki gegužės 23 d. Viešas susitikimas su Niamh ir jos performansas „Atvykimas iš kitur“ (Arrival from elsewhere) vyks vasario 24 d. 18 val. Kauno menininkų namuose.

Abi menininkės savo darbuose analizuoja erdvę, pabrėždamos klajoklišką mūsų laikų nesaugumą. Jų meninėje praktikoje plačiai reflektuojamos sienų, ribų ir fragmentiškumo temos naudojant gana skirtingas medijas. Jautri pasakojimo forma ir temos yra tai, kas sieja abi rezidencijų programos „DeMo“ menininkes.

Nuotraukoje – lietuvių menininkė Gintė Regina

Apie menininkes:

Gintė Regina yra menininkė-režisierė, kurianti Londone ir Vilniuje. 2018 m. ji surengė pirmąją solo parodą GAO, Londone, kur rugsėjį pristatė savo naujausią filmą „Monika“. 2017 m. Gintė buvo išrinkta programos „Selected VII“ dalyve, kuri pristato jaunuosius su video ir filmais dirbančius menininkus pagrindinėse parodų erdvėse Jungtinėje Karalystėje ir Pietryčių Azijoje. Tais pačiais metais ji laimėjo „Stop Play Record“ / „Channel 4 First Acts“ premiją už trumpametražį filmą ir buvo apdovanota kelionių stipendija už filmo projektą Kanadoje, kurio scenarijus yra įkvėptas kanadiečių rašytojos Alice Munro.

Menininkė darbus eksponavo: GAO, Londone (solo paroda, 2018 m.), ICA, Londone (Playback festivalis, 2018 m.), „Whitechapel“ galerijoje Londone (Selected VII, 2017 m.), „Hanoi DocLab“ Vietname (Selected VII, 2017 m.), „Baltic 39“ Niukasle („Da Thirst X Baltic“, 2016 m.) ir „Matt’s” galerijoje Londone (X Marks the Bokship, 2015). Gintė studijavo Slade vizualių menų mokykloje ir Central Saint Martins koledže.

Niamh Seana Meehan yra tarpdisciplininė menininkė, kurianti Derry~Londonderry mieste. Savo meninėje praktikoje derina performansą, vaizduojamąjį meną, kalbą ir poeziją. Niamh rengė performansus ir parodas „Jerwood Arts Collaborate” galerijos erdvėse Londone kaip „Array Studios“ kolektyvo narė. Savo kūrinius daugiausiai yra pristačiusi Šiaurės Airijoje, performansus atliko „Flax Arts Studios“, „Re-Vision Performing Arts Festival“ ir „Catalyst Arts“ Belfaste, „K-Fest“ menų festivalyje, Kerry, „Mart“ galerijoje Dubline, Clady. Ji buvo atrinkta į „Sim“ rezidenciją 2019 m. Reikjavike (Islandija) ir 2018 m. į „Estudio-Nomada Residency“ Barselonoje (Ispanija). Niamh yra gavusi 2020 m. Kanclerio  stipendiją ir 2016 m. Lesterio spaustuvės apdovanojimą. Niamh baigė studijas De Montfort universitete Lesteryje ir Queens universitete Belfaste.

Apie CCA Derry~Londonderry: CCA yra pagrindinė meno erdvė, skirta remti pradedančius vizualiuosius menininkus iš Šiaurės Airijos ir kitų pasaulio šalių. CCA yra įsikūręs istorinėje Derry / Londonderry miesto vietovėje, antrame pagal dydį Šiaurės Airijos mieste. CCA yra „Plus Tate“ tinklo narė. Plačiau: http://cca-derry-londonderry.org/

Apie Kauno menininkų namus: Per 48-erius savo veiklos metu Kauno menininkų namai daug kartų keitėsi ir įtvirtino savo, kaip vienos ilgiausiai veikiančių meno institucijų Kaune, vardą. Anksčiau žinoma dėl savo bohemiškos atmosferos, šiandien Kauno menininkų namų vila yra atvira šiuolaikiškam turiniui ir įvairiems kultūriniams reiškiniams. Plačiau: http://kmn.lt/

Apie DeMo: tai Kauno menininkų namų meno rezidencijų programa, skirta analizuoti ir iššifruoti modernybės vystymosi procesus ir eigą įvairiomis sąlygomis skirtinguose socialiniuose, kultūriniuose kontekstuose. Kad į modernybę arba modernybes būtų galima pažvelgti platesniu rakursu, Kauno menininkų namų trejus metus (2020–2022) vyksianti programa „DeMo“ kartu su Derry~Londonderry Šiuolaikinio meno centru, Nicos rezidencijų programa „thankyouforcoming“, Novi Sado kultūros centru LAB ir kitais partneriais pakvies menininkus, kuratorius, kultūros lauko tyrėjus, įvairius tarpdisciplininius kolektyvus tyrinėti galimus komunikacijos būdus su įvairiomis modernybės formomis ir išraiškomis. Žinant, kad modernybė dažnai siejama su gana aiškiomis geografinėmis sienomis ir jas vis dar sunku išplėsti, „DeMo“ programa skirta vystyti meno ir kultūros tinklus neapsiribojant ekonominiais ir kultūriniais centrais. Vienas šios rezidencijų programos tikslų yra išdauginti modernybę – neapsiriboti viena modernybės sąvoka, kuri dažnai už centro ribų pateikiama kaip siekiamybė. Programą koordinuoja Agnė Bagdžiūnaitė.

Partneriai: CCA Derry~Londonderry, Lietuvos kultūros institutas, Kauno menininkų namai.

Programos iniciatorės: CCA Derry~Londonderry direktorė Catherine Hemelryk, Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Justė Kostikovaitė, Kauno menininkų namų direktorė Rūta Stepanovaitė.