Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Elzaso šiuolaikinio meno centre – menininkės Elenos Narbutaitės paroda

Lietuvos kultūros institutas

Vasario 16 d. šiuolaikinio meno centre „CRAC Elzasas“, Altkiršo mieste Prancūzijoje, duris atvėrė menininkių Elenos Narbutaitės ir Hagar Schmidhalter paroda „Between Ears, New Colours“ (liet. Tarp ausų, naujos spalvos). Į parodos atidarymą susirinko gausi ir marga publika iš Elzaso regiono, atvyko meno mylėtojai iš netoliese esančio Bazelio (Šveicarijos).

Ši paroda – jau antras išsamus lietuvių menininkės Elenos Narbutaitės kūrybos pristatymas Prancūzijoje. Pernai surengta jos personalinė paroda muziejuje „Carré d’art“ Nimo mieste (Oksitanijos regione). Šį kartą Elzase pristatyta specialiai šios parodos proga sukurta popieriaus skulptūrų serija „Mols“ (2020), Before Ivan Chai And Blueberry Leaves, Vytas’ Tea“ (2020), pirmą kartą parodyta serija „Palaces“ (2019-2020), bei naujas darbas „Sun“ (lazeris, pagamintas bendrai su „Optronika“) ir lempa „Billy“ (lume 20R modelis, pagaminta LEDigma Ltd laboratorijoje).

Parodos „Between Ears, New Colours“ kuratorė ir meno centro „CRAC Elzasas“ vadovė Elfi Turpin teigė naują sezoną norėjusi pradėti nuo parodos, kuri paliktų vietos erdvei, pasiūlytų atsinaujinimo idėją. Buvo itin svarbu sukurti dialogą tarp dviejų gana skirtingų menininkių kūrybos. Menininkę iš Vilniaus Eleną Narbutaitę dažnai įkvepia jos gimtasis miestas, savo kūryboje ji naudoja popierių ir kitas mobilias medžiagas, o šveicarė Hagar Schmidhalter dirba su fotografijos medija bei architektūra. Atidžiau įsižiūrėjus, abi menininkes sieja domėjimasis žmonių santykiais ir technologijomis, todėl jų darbai šioje parodoje prasmingai vienas kitą papildo. „Elenos ir Hagar kūrybos metodai smarkiai skiriasi, tačiau jos abi turi stiprų ryšį su erdve, šviesa, vėjo, oro ir spalvų kismu. Todėl be didelių pastangų paroda išėjo organiška ir darni”, – pasakojo parodos kuratorė Elfi Turpin.

„Gera idėja pakviesti kartu parodą kurti menininkes, kurios viena kitos nepažįsta. Man labai patiko dirbti su Hagar. Sukūrėme ryšius ne tik tarp kūrinių, bet ir tarp žmonių. Daug ko išmokau”, – sakė E. Narbutaitė.

 Elena Narbutaitė savo kūrybą pristatė įvairiose tarptautinėse parodose, dalyvavo Liverpulio bienalėje (2016 m.), Venecijos bienalės Lietuvos ir Kipro paviljonuose (2013 m.), pirmą personalinę parodą surengė Šiuolaikinio meno centre Vilniuje (2017 m.). Ji prisidėjo sudarant leidinius „The Federal“, „Nero“, „CAC Interview“, „Bill Magazine“ bei prie daugelio kitų iniciatyvų.

 Paroda „Between Ears, New Colours“ veiks iki gegužės 10 d.

Projekto partneris Lietuvos kultūros institutas