Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Kauno modernizmas baltajame Tel Avivo mieste

Lietuvos kultūros institutas

Gruodžio 2 d. naujai atidarytas, renovuotas White City Center Tel Avive sulaukė pirmosios viešnios iš Lietuvos. Pagrindinėje modernistinės architektūros paveldui aktualizuoti skirtoje institucijoje Izraelyje Vilniaus universiteto prof. Marija Drėmaitė skaitė viešą paskaitą „Optimizmo architektūra: Kauno fenomenas, 1919-1939”.

Paskaita smalsiems klausytojams bei būriui profesionalų atskleidė Kauno virsmą iš periferinio miesto į nepriklausomos tautinės valstybės sostinę bei šiame kontekste užgimusį Kauno architektūrinį stebuklą. Pastarasis savyje sutalpino nepailstamą svajonių gimimą ir žlugimą, kūrybinius užmojus, migraciją, lokalumą ir bendruomenę beigi industrinį paveldą.

Paskaitos vieta – Tel Avivo miesto širdyje esanti Bialiko aikštė tapo intriguojančiu kontekstu po paskaitos kilusioje diskusijoje apie (ne)tikėtas abiejų miestų vystymosi ir plėtros paraleles bei proga pagerbti ne vieną žydų kilmės architektą ir inžinierių, kūrusį Kauno architektūrinį veidą. Tikimasi, kad ši paskaita taps pirmuoju iš kelių renginių, Izraelio auditorijai pristatysiančių urbanistinę Lietuvos, o ypač Kauno istoriją, pakeliui į Kauno Europos kultūros sostinės metus ir miesto žygyje į UNESCO  pasaulinio paveldo sąrašą.

Prof. Marija Drėmaitė yra architektūros istorikė, dėstanti Vilniaus universiteto Istorijos fakultete. 2012-2015 m. ji ėjo Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato Generalinės sekretorės pareigas. Prof. Drėmaitės tyrimai fokusuojasi ties XX a. architektūra, modernizmu bei industriniu paveldu. 2017 m. ji išleido knygą „Baltijos modernizmas: Architektūra ir gyvenamieji namai sovietinėje Lietuvoje”, taip pat kuravo didelio susidomėjimo sulaukusią parodą „Optimizmo architektūra: Kauno fenomenas, 1918-1940”, kuri 2018 m. įgavo ir knygos pavidalą.

Projektą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros institutas.