Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

„Subtilu-Z“ koncertas Maskvoje vainikavo grupės turą po Rusiją

Lietuvos kultūros institutas

Jauno ir energingo kolektyvo „Subtilu-Z“ turas po Rusiją lapkričio 11–26 dienomis – bene pirmasis tokios apimties šiuolaikinio Lietuvos kolektyvo projektas Rusijoje. Vaikinai jau sugrojo aštuonis koncertus, penki pasirodymai – dar prieš akis. Turo geografija apima Sankt Peterburgą, Maskvą ir Jekaterinburgą su dar dešimčia apie šiuos didmiesčius išsidėsčiusių mažesnių miestų.

Muzikantai atlieka Lietuvos kompozitorių kūrinius ir savo originalias kompozicijas. Jau publikuotose recenzijose „Subtilu-Z“ įvardijama kaip originali, ironiška grupė, o patys atlikėjai džiaugiasi šilta publikos reakcija ir neslepiamu žiūrovų susidomėjimu, kurį ypač pajunta mažesniuose miestuose.

„Zariadjė“ koncertų salėje Maskvoje vykęs koncertas skyrėsi nuo kitų, nes „Subtilu-Z“ grojo kartu su dviem rusų kolektyvais – „Rusijos saksofonistų kvartetu“ ir „Keturių kvintetu“, kurie, kaip ir Lietuvos muzikantai, dalyvavo pernykščiame Tarptautiniame ansamblių konkurse „Nacionalinė kolekcija“, kur pasidalino pirmąją ir antrąją premijas.

Kiekviena grupė koncerte sugrojo po 6 kompozicijas. Rusų muzikantai rinkosi klasikos interpretacijas. Kai kurios jų buvo labai radikalios, tarkim, „Keturių kvinteto“ atliekami Modesto Musorgskio „Paveikslėliai iš parodos“ buvo ne tik grojami, bet ir šokami. „Subtilu-Z“ pristatė tris savo kompozicijas bei Dainiaus Pulausko ir Remigijaus Rančio kūrinius. Ovacijomis buvo sutiktas jau pirmasis kūrinys ir po kiekvieno kito plojimai tik stiprėjo. Buvo matyti, kad „Subtilu-Z“ repertuaras, žaisminga muzikavimo maniera ir nelengvai nusakomas džiaugsmingas laisvės pojūtis, kurį skleidžia jų muzika, padarė įspūdį ir rusų atlikėjams: koncerto finale skambėjo viena iš lietuvių grupės kompozicijų, atliekama visų trijų vakaro ansamblių. Norisi tikėtis, kad toks kūrybinis bendradarbiavimas turės pratęsimą ir pasitarnaus platesnei Lietuvos meno sklaidai Rusijoje.

Turą organizavo fondas „Nacionalinė kolekcija“, vadovaujamas iš Vilniaus kilusios muzikologės Ingos Kutianskajos, padedant LR kultūros atašė Rusijoje Ingai Vidugirytei-Pakerienei. Projekto partneris – Lietuvos kultūros institutas.

Inga Vidugirytė-Pakerienė