Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros naujienos

Lietuvos kultūros instituto darbuotojai semiasi patirties ir žinių

Lietuvos kultūros institutas

Dileta vyksta į Briuselį, Vakarė – į Londoną, Giedrė, Rūta, Rūta ir Vlada – į Miuncheną, o Kristina – į Pekiną! Ir tai visai ne vaikiška skaičiuotė ar atostogų planas. Lietuvos kultūros instituto darbuotojos pradeda stažuotes užsienio šalių kultūros institutuose, veikiančiuose šiuose miestuose. Galimybę keistis žiniomis ir stiprinti kultūros institutų ryšius suteikia EUNIC – Europos Sąjungos nacionalinių kultūros institutų tinklo projektas „The EUNIC Job Shadowing Scheme“ (EUNIC stažuočių programa 2019), kuriame dalyvauja 63 kultūros lauko vadybos profesionalai, o juos į savo komandas priima net 28 Europos kultūros institutų padaliniai visame pasaulyje.

„Žinios ir partnerystės ryšiai yra šiuolaikinio pasaulio variklis. Džiaugiuosi, kad Lietuvos kultūros instituto darbuotojai naujų žinių siekia ne tik šiame projekte, bet ir kasdien. Institutas yra besimokanti organizacija, kurios darbuotojai nuolatos domisi savo sričių naujienomis, tobulina užsienio kalbų įgūdžius, stebi Lietuvos ir užsienio kultūros lauko naujienas, lankosi paskaitose. Svarbi yra ir kita mokymosi pusė – dalijimasis sukauptomis žiniomis tarpusavyje ir su kolegomis visame pasaulyje. Instituto darbuotojai dalyvauja Lietuvos kultūros profesionalams skirtuose renginiuose, priima Lietuvos universitetų praktikantus, jau ketvirtus metus savo komandą papildo užsieniečiu savanoriu iš Europos solidarumo korpuso, o šiame EUNIC projekte – rengia stažuotės programą Serbijoje veikiančio Servanteso instituto padalinio atstovei, kuri prie Instituto komandos prisijungs 2020 m. kovo mėnesį“, – apie Lietuvos kultūros instituto dalyvavimą projekte pasakoja jo direktorė Aušrinė Žilinskienė.

Dvi Lietuvos kultūros instituto darbuotojos jau šią savaitę pradėjo pirmąsias stažuotes EUNIC tinkle. ES programos „Kūrybiška Europa“ biuro Lietuvoje vadovė Dileta Nenėnė tris dienas dirba centriniame EUNIC Global biure Briuselyje, o projektų vadovė Vakarė Leonavičienė lapkričio 18-22 dienomis semiasi patirties ir dalysis savąja su kolegomis iš Londone veikiančio Lenkų instituto.

Pirmą kartą organizuojamas EUNIC stažuočių projektas suteikia galimybę EUNIC nariams trumpam – 3-7 dienoms – įsilieti į kitų kultūros institutų projektus, stebėti vykdomas programas, kasdienę institutų veiklą, užmegzti ir sustiprinti bendradarbiavimo ryšius.

Savaitės trukmės stažuotę Lenkijos institute Londone pradedanti projektų vadovė Vakarė Leonavičienė džiaugiasi galėdama pasisemti patirties iš kolegų, turinčių literatūros ir leidybos projektų vykdymo patirties itin sudėtingoje Jungtinės Karalystės rinkoje. „Stažuotė Lenkijos kultūros institute Londone man suteikia galimybę gyvai stebėti, kaip literatūra pristatoma Londone, kuriame tikrai netrūksta gerų kultūros renginių ir jas siūlančių vietų. Tikiuosi išgirsti, kaip lenkai ieško leidyklų savo autoriams, kaip investuoja į išleistų ar norimų išleisti knygų pristatymą, su kokiomis institucijomis bendradarbiauja bei kaip siekia galimų naujų partnerysčių. Ir, žinoma, nekantrauju pamatyti vieną iš jų organizuojamų literatūros pristatymų gyvai jau šį penktadienį, – mintimis dalijasi V. Leonavičienė.

Tiesiai į EUNIC Global širdį stažuotis išvykstanti D. Nenėnė džiaugiasi prisijungdama prie šios išskirtinės stažuočių iniciatyvos. „Mane visuomet žavi ir įkvepia tarptautiškumas ir tuo pripildytas kasdienis darbas ES programos „Kūrybiška Europa“ biuro veiklos koordinavime. Manau, kad tarptautiškumas turėtų būti kiekvienos organizacijos vizijoje, nes patirdami darbo specifiką skirtingose kultūrinėse aplinkose, taikydamiesi prie jos, tarptautinėse partnerystėse išmokstame naujų veikimo būdų, turime daugiau erdvės kūrybiškumui, problemų sprendimui, ir tiesiog – efektyvumui“, – svarsto D. Nenėnė.

„Lietuvos kultūros institutas yra labai tarptautiška organizacija – ne tik savo tikslais, bet ir veikimu tarptautiniame profesiniame EUNIC tinkle. Priimdami stažuotis EUNIC Global biure kolegos Briuselyje man sudarė itin profesionalias sąlygas ir programą. Trijų dienų stažuotėje turėsiu galimybę prisidėti vertinant „EUNIC Global Fund“ paraiškas iš visos ES, taip pat dalyvauti diskusijoje apie tolesnį ES kultūros institutų klasterio valdymą bei tarptautinę komunikaciją apie šį tinklą. Atskirame aptarime bus vystoma „European ˈHousesˈ of Culture“ vizija. Paskutinę stažuotės dieną kartu su kolegomis dalyvausime kultūros paveldo inovacijų projekto „Ilucidare Playground“ forume. Tai projektas, kuriame tyrinėjama, kaip kultūros paveldas gali pasitarnauti darniai ir įtraukiai visuomenei formuoti, spręsti šiandienos ir ateities iššūkius. Ši tema yra viena kertinių šiuo metu Europoje, įtvirtinama tiek „Kūrybiškos Europos“ programos prioritetuose, tiek ir visoje ES kultūros politikoje. Ši stažuotė – tai didelis pasitikėjimas ir vertinga patirtis, kurią parsivešiu į Lietuvą ir pritaikysiu kasdienėje kultūros sklaidos skatinimo veikloje – seminaruose ir konsultacijose. Nekantrauju patirti,“ – lūkesčiais dalijasi D. Nenėnė.

2020 m. vasario mėnesį keturi Instituto darbuotojai – Programų ir projektų skyriaus vadovė Rūta Nanartavičiūtė, projektų koordinatorė Giedrė Malūkaitė, žinių ir komunikacijos projektų vadovė Rūta Statulevičiūtė-Kaučikienė, komunikacijos koordinatorė Vlada Kalpokaitė-Kručkauskienė – vyks stažuotis į Goethes instituto centrinę būstinę Miunchene, kur gilins strateginio planavimo, pasiektų rezultatų vertinimo, komunikacijos ir projektų valdymo žinias. Artėjančio Lietuvos prisistatymo Šanchajaus menų festivalyje projekto vadovė Kristina Agintaitė su tarptautinių projektų vadybos specifika Kinijoje susipažins Goethes instituto padalinyje Pekine.

Lietuvos kultūros instituto darbuotojai ne tik mokosi, bet ir dalijasi savo patirtimi – kitų metų kovo mėnesį Lietuvos kultūros instituto vykdoma Vizitų programa domėsis Servanteso instituto Serbijoje atstovė Ivana Jovanović Arsić.