Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Italijoje – Eimunto Nekrošiaus atminimui skirti renginiai

Lietuvos kultūros institutas

Tėvo kėdė. A. Liugos nuotr.

Eimuntas Nekrošius – vardas, kurį žino visi teatro mylėtojai Italijoje. Spalio 29 d. Teatro Valle, Romoje vyks renginys „Eimuntas Nekrošius Italijoje”, kurio tikslas yra atkreipti dėmesį į itališkąjį Lietuvos režisieriaus kūrybos paveldą.

Renginio metu vyks naujo teatrologo Audronio Liugos filmo „EIMUNTAS NEKROŠIUS. Tėvo kėdė” peržiūra bei pokalbis su italų teatralais, kurie kūrė ir dirbo kartu su režisieriumi.

Pasak A. Liugos filmo anonso, režisieriaus Eimunto Nekrošiaus tėvas buvo savamokslis stalius ir kūrė įvairius medžio dirbinius. Ne viena tėvo padaryta kėdė buvo panaudota Nekrošiaus spektaliuose ir su jais apkeliavo pasaulį. Tėvo ir sūnaus ryšys legendiniame Nekrošiaus spektaklyje „Hamletas” buvo išreikštas taip savitai ir jaudinančiai, kaip jokioje kitoje šios Shakespeare‘o pjesės interpretacijoje. „Tėvo kėdė” – tai asmeninis filmo autoriaus liudijimas apie Eimuntą Nekrošių, kaip žmogų ir kūrėją. Tai – pasakojimas apie paslaptingą ryšį tarp tėvo ir sūnaus, namų ir pasaulio, žmogaus ir Dievo.

Po filmo peržiūros vyksiančiame susitikime dalyvaus aktorė Mascia Musy, kuri sukūrė Anos Kareninos vaidmenį E. Nekrošiaus spektaklyje, Daria Deflorian, kuri dirbo režisieriaus padėjėja vienu reikšmingiausiu kūrybos periodu. Aldo Miguel Gromponė papasakos apie darbą su Lietuvos režisieriumi, jo kūrybos sklaidą, kūrybinių dirbtuvių organizavimą jauniems aktoriams įvairiuose Italijos mistuose ir miesteliuose. Vienose iš šių kūrybinių dirbtuvių dalyvavo Ida Vinella, kuri taip pat pasidalys savo prisiminimais.

Šis susitikimas Romoje – įžanga į lapkričio mėnesį Vilniuje vyksiantį renginių ciklą „Eimuntas Nekrošius. PASKUTINIEJI”.

Programa:
Audronio Liugos dokumentinio filmo peržiūra „EIMUNTAS NEKROŠIUS. Tėvo kėdė” (originalo kalba su angliškais subtitrais; 33′)
Sveikinimo žodis – Giorgio Barberio Corsetti
Pokalbis su Aldo Grompone, Mascia Musy, Daria Deflorian, Ida Vinella, Audroniumi Liuga, kurį moderuoja meno kritikė Valentina Valentini.

Įėjimas nemokamas, registracija čia:  https://www.eventbrite.it/e/biglietti-eimuntas-nekrosius-sedia-del-padre-77270318603

Renginio partneriai – Lietuvos kultūros institutas drauge su Lietuvos kultūros atašė Italijoje Laura Gabrielaityte-Kazulėniene