Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Pirmosios Lietuvos dienos Škotijoje kviečia atrasti istorines, kultūrines ir visuomenines sąsajas tarp Lietuvos ir Škotijos

Lietuvos kultūros institutas

Spalio 22-25 dienomis Edinburge ir Glazge (Jungtinė Karalystė) bus surengtas išskirtinis Lietuvą pristatantis renginių ciklas – Lietuvos dienos Škotijoje. Keturias dienas vyksiančiuose renginiuose Škotijos visuomenė ir Škotijoje gyvenančių lietuvių bendruomenė bus pakviesta kartu su Lietuvos kultūrinio ir akademinio pasaulio  korifėjais, tokiais kaip Tomas Venclova, Petras Geniušas, Liudas Mockūnas, jaunesnės kartos kūrėjais ir Škotijos partneriais panerti į istorinių, kultūrinių, socialinių sąsajų paieškas tarp šių dviejų Šiaurės Europos tautų.

„Dirbdami Jungtinėje Karalystėje norime, kad žinia apie Lietuvą sklistų ne tik Londone, todėl šiemet nusprendėme surengti Lietuvos dienas gamtos grožiu ir išskirtiniu identitetu viso pasaulio žmones traukiančioje Škotijoje“, – pažymi Lietuvos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Renatas Norkus.

„Kūrybinis procesas tiek Lietuvoje, tiek ir Škotijoje, yra labai glaudžiai susijęs su gamta, ekologija, kraštovaižiu ir mitais. Škotijos šiuolaikinio meno institucijos ir kuratoriai gerai žino lietuvių menininkus, egzistuoja artimi ryšiai, kuriuos stipriname”, – teigia Lietuvos kultūros atašė Justė Kostikovaitė.

Lietuvos dienos prasidės spalio 22 d. istorinėje Edinburgo muzikos instrumentų muziejaus St Cecilia‘s Hall salėje vyksiančiu koncertu, kuriame saksofonistas Liudas Mockūnas ir pianistas Petras Geniušas atliks unikalią improvizaciją Mikalojaus Konstantino Čiurlionio žymiausių simfoninių poemų temomis „Jūra miške“.

Spalio 23 d. Edinburgo universitete vyks atvira diskusija su vienu ryškiausių Lietuvos intelektualų – poetu, eseistu, literatūros kritiku prof. Tomu Venclova ir Aberdyno universiteto (Škotija) profesoriumi, vienu žymiausių Abiejų Tautų Respublikos tyrėjų JK Robertu I. Frostu – „Iš praeities į ateitį: Škotija, Lietuva ir Europa“ („From the Past to the Future: Scotland, Lithuana and Europe“). Buvusio Lietuvos ambasadoriaus prie Europos Sąjungos Ryčio Martikonio vedamoje diskusijoje bus reflektuojamos Lietuvos ir Škotijos istorinės jungtys ir inspiracijos, sprendžiant visai Europai aktualius klausimus.

Viena iš Lietuvos dienų Škotijoje dalyvių – šiuolaikinė pasakotoja Daiva Ivanauskaitė. Škotų tarptautinio pasakojimo festivalio „Anapus Žodžių“ („Beyond Words“) kontekste spalio 23 d. kvies renginio svečius pasinerti į jos pasakojamą istoriją „Pasakų sodas: Istorijos iš Lietuvos“ („Garden of Tales: Stories from Lithuania“). Tarp festivalio renginių Edinburge ir Glazge taip pat numatomos Lietuvos poetinės dokumentikos kino peržiūros, susitikimas su edukacijos ir meno centro „Rupert“ kuratoriumi Adomu Narkevičiumi įstabioje vietoje, ant Calton kalno (Calton Hill), įsikūrusioje „Collective“ galerijoje.

Didžioji dalis „Lietuvos dienos Škotijoje” renginių yra nemokami. Visą renginių programą rasite čia – https://www.facebook.com/events/755699074886092/.

Lietuvos dienas Škotijoje rengia Lietuvos ambasada Jungtinėje Karalystėje kartu su kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje bei Lietuvos kultūros institutu. Renginių ciklą remia Užsienio reikalų ministerija ir Vilniaus miesto turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“.

Šiuo metu Škotijoje gyvena apie 15 tūkstančių lietuvių, dauguma iš jų čia, kaip ir į visa Jungtinę Karalystę,  atvyko po 2004 m., Lietuvai tapus ES nare.