Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos

Baltijos keliui – 30: EBRD banke rengtoje diskusijoje žvilgsnis krypo į regiono ateitį

Lietuvos kultūros institutas

Valts Vitums nuotrauka

2019 m. rugsėjo 25 d. Londone įsikūrusioje Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (EBRD) centrinėje būstinėje įvyko diskusija, skirta Baltijos kelio 30-ųjų metinių sukakčiai paminėti.

Jungtiniame Lietuvos, Latvijos ir Estijos ambasadų ir EBRD renginyje, kiek skirtingai nuo įprastinių svarbių istorinių sukakčių minėjimų, dėmesys krypo į ateitį: kaip praėjus trims dešimtmečiais po gyvosios žmonių grandinės, Baltijos šalių visuomenės pasirengusios ateities iššūkiams. Žymios britų žurnalistės Rosie Goldsmith vedamoje diskusijoje įžvalgomis apie vykstančią skaitmeninę revoliuciją, klimato kaitą, mažų valstybių įtakos svarbą sparčiai kintančiame pasaulyje ir kitais klausimais dalinosi futuristė ir kūrybinių industrijų atstovė Monika Bielskytė, garsus latvių žurnalistas Paul Raudseps ir estų gamtosaugos aktyvistė Kadi Kenk.

Diskusijos klausėsi diplomatai, banko darbuotojai, jaunieji kūrybininkai, žurnalistai. Renginio dalyviai kėlė klausimus, ar galima pakartoti Baltijos kelio fenomeną ir kaip naujai bei aktualiai jį būtų galima įprasminti.

Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankas – tarptautinė finansų institucija, įsteigta 1991 m. Banko narėmis yra 67 valstybės ir dvi tarptautinės institucijos – Europos Komisija (EK) ir Europos investicijų bankas, savo veiklą vykdantis 37 Vidurio ir Rytų Europos bei Pietų ir Rytų Viduržemio regiono valstybėse.

Diskusija EBRD banke buvo tęstinio renginių ciklo, skirto Baltijos kelio 30-ųjų metinių sukakčiai Jungtinėje Karalystėje paminėti, dalis. Rugpjūčio 24 d. Lietuvos, Latvijos ir Estijos ambasados bei Baltijos šalių diasporos organizacijos rengė Baltijos kelio minėjimą Londono Hyde parke. Liepos 10 d. Birmingeme įsikūrusi „Centrala“ meno galerijoje apie Baltijos kelią diskutavo menininkės Simona Žemaitytė ir Marija Nemčenko. Dar vienas renginys, skirtas Baltijos keliui vyks Londono Maida Vale rajone lapkričio 6 d., kurio metu skambės šiuolaikinių Baltijos kompozitorių Arvo Pärt, Ramintos Šerkšnytės, Justės Janulytės, Erikso Ešenvaldso ir Kristupo Bubnelio kūriniai.

Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Justė Kostikovaitė.

–> Diskusiją galite peržiūrėti paspaudę šią nuorodą.