Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Prancūzijoje – naujas lietuvių menininkų dueto „Pakui Hardware” kūrinys

Lietuvos kultūros institutas

Ugniaus Gelgudos nuotr.

Pačioje seniausioje Prancūzijoje menininkų rezidencijoje „Moly-Sabata“, įsikūrusioje netoli Liono, šeštadienį, rugsėjo 21 d., duris atvėrė paroda „Cet élixir“ (liet. šis eliksyras), kurioje – ir naujausias šiuolaikinio meno kūrėjų iš Lietuvos, dueto „Pakui Hardware”, kūrinys. Menininkai Neringa Černiauskaitė ir Ugnius Gelguda buvo pakviesti visą mėnesį šią vasarą gyventi ir kurti šioje legendinėje rezidencijoje, kur ir gimė naujas dueto darbas „Extrakorporal“.

Paroda „Cet élixir“ yra šiuo metu vykstančios Liono bienalės atgarsio programos dalis. Nuo 2003 m. kas dvejus metus vykstanti Liono bienalė, vienas svarbiausių šio regiono šiuolaikinio meno įvykių, siekia suburti dinamiškiausius kultūros operatorius regione. „Moly-Sabata“ – vienas iš tokių. Tai pirmoji menininkų rezidencija Prancūzijoje, kurią 1927 metais įkūrė žymaus prancūzų dailininko, kubisto Albert’o Gleizeso vardo fondas. Šiandien rezidencija kviečia jaunus ir savo kūryba tarptautiniu mastu išskiriančius, perspektyvius kūrėjus iš viso pasaulio. Svarbus šių rezidencijų aspektas – bendradarbiavimas su vietos amatininkais: odininkais, keramikais, stiklapūčiais. Naujas „Pakui Hardware” kūrinys gimė derinant Lietuvoje, Berlyne (kur menininkai gyvena ir dirba) ir Sablons’e sukurtus elementus.

Parodos kuratorius Joëllis Riffas N. Černiauskaitės ir U. Gelgudos kūrinius pirmą kartą pamatė 2018 metais lankydamasis Baltijos trienalėje. Jis pasakojo iškart įsivaizdavęs šiuos siurrealius charizmatiškus organizmus „Moly-Sabatoje“. Kuratorius pabrėžė, kad jam svarbu dirbti su menininkais, savo kūryba ieškančiais praeities ir dabarties sąsajų su ateitimi.

„Moly-Sabata“ – tai vieta, apipinta pasakojimų ir legendų. Čia auganti paslaptinga gėlė La Moly, pasak legendos, juodomis kaip naktis šaknimis ir baltais lyg pienas žiedais, yra tas pats stebuklingas augalas, kurio nuoviro Hermis pasiūlęs Odisėjui, kad šis apsisaugotų nuo Kirkės burtų. Šis priešnuodis sugrąžina užkerėtiesiems žmogiškąjį pavidalą. Sablons’o miestelio merė Roberte Di Bin į parodos „Cet élixir“ atidarymą susirinkusiems svečiams palinkėjo paragauti šio stebuklingojo eliksyro.

2014 m. susikūręs menininkų kolektyvas „Pakui Hardware” sulaukia didelio dėmesio tarptautinėje scenoje: neseniai personalinę parodą atidarė Leipcigo menų muziejuje, dalyvavo bei puikių kritikų atsiliepimų sulaukė šių metų Stambulo bienalėje. Artimiausia šių menininkų paroda Prancūzijoje numatyta kitų metų pradžioje.

 

Paroda „Cet élixir“ veiks iki lapkričio 3 d.

Projekto partneris Lietuvos kultūros institutas