Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Galerija Londone pristato Kauno modernizmui skirtų leidinių parodą 

Lietuvos kultūros institutas

Paroda Vitrinos galerijoje

Londone, Lietuvos ambasados pirmame aukšte įsikūrusi „Vitrinos lango galerija” pristato parodą „Kaunas: modernizmo miestas”. Prieš tai eksponavęs lietuvių nepriklausomos leidybinės platformos „NoRoutine Books“ leidinius, šįkart galerijos langas pristato leidinius, tyrinėjančius Kauno architektūrą ir jos tapatybę.

Į parodą yra įtraukti leidiniai: „Optimizmo architektūra: Kauno fenomenas 1918–1940“, „Žurnalas Į“, „BRUT Boredom. High-rises, emptiness and play”, 11-tos Kauno bienalės katalogas, metiniai žurnalai „Kaunas pilnas kultūros”, Kauno vietovių katalogas „Shooting in Kaunas 2019” ir daugelis kitų. Šie leidiniai analizuoja tarpukario (1918–1939) laikmetį, to meto besivystančių pramoninių industrijų ir modernistinio judėjimo įtaką Kauno architektūriniam ir kultūriniam veidui.

Knygos, katalogai ir kiti leidiniai parodoje demonstruoja, kad šiuo metu Kaunas pilnas kultūros energijos – birželio mėnesį mieste buvo atidaryta 12-ta modernaus meno bienalė „Po išvykimo | Prieš atvykstant“, o 2022 metais Kauno miestui bus suteikta garbė tapti Europos kultūros sostine. Į šį projektą laikinoji sostinė ruošiasi įtraukti eilę renginių, apimančių įvairias miesto bendruomenes ir meno erdves.  Ši paroda yra ne pirmas kartas šiais metais, kuomet Londone yra pristatomas Kaunas. Šį birželį „The Cass” dizaino ir meno koledže Londono architektūros festivalio metu vyko renginys „Architektūra ir optimizmas”. Diskusijos metu buvo pristatyta tarpukario Kauno architektūra bei nagrinėjamas ryšys tarp psichologinio nusiteikimo, emocinio lauko prasmės ir architektūrinių sprendimų.

„Kaunas: modernizmo miestas” kviečia lankytojus patyrinėti Kauno architektūrinį paveldą bei pasidomėti Kaune vykstančiais ir būsimais meno renginiais adresu Lithuania House, 2 Bessborough Gardens, London SW1V 2JE. Paroda yra matoma praeiviams per galerijos labgus, o norintiems pavartyti ir iš arčiau pažinti eksponuojamus leidinius reikia kreiptis asmeniškai elektroniniu paštu.

Parodą parengė Lietuvos kultūros atašė JK Justė Kostikovaitė, bendradarbiaudama su „Galerija 101”, leidykla „LAPAS“, Kauno fotografijos galerija, Kauno bienale, Kaunas 2022, Kaunasin.lt.  Projekto partneris –  Lietuvos kultūros institutas.