Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Pirmą kartą Lietuvos choreografės darbas dalyvauja šiuolaikinio šokio festivalyje Niujorke

Lietuvos kultūros institutas

Šių metų rugpjūčio 11–17 dienomis Niujorke vyksta jau 38-asis šiuolaikinio šokio festivalis „Battery Dance Festival“. Pirmą kartą šio festivalio rengėjai pakvietė dalyvauti ir kūrėją iš Lietuvos. Choreografė ir šokėja Ema Senkuvienė festivalyje Niujorke pristato šiuolaikinio šokio spektaklį „X ir ateities X“, kurtą ir atliekamą kartu su choreografu ir šokėju iš JAV Blake‘u Seideliu.

Paklausta, kuo ypatingas šis festivalis, E. Senkuvienė pasakojo, jog tai yra kasmetinis ir vienas ilgiausiai rengiamų festivalių Niujorko mieste. „Didžioji dalis festivalio pasirodymų vyksta Žemutiniame Manhetene Battery parke, atviroje erdvėje, tad juos gali pamatyti visi norintys ir tai atspindi vieną pagrindinių festivalio tikslų – plėsti vietinės bendruomenės supratimą apie šiuolaikinį šokį“, – sakė atlikėja.

Į Niujorko mieste rengiamą festivalį savo darbus atveža trupės ir iš įvairių JAV miestų, ir iš kitų pasaulio šalių. Šiemet festivalis pristato 28-ias šokio kompanijas, 9-ios iš jų – tarptautinės: iš Indijos, Argentinos, Turkijos, Nyderlandų, Irako, Austrijos, Prancūzijos, Šri Lankos ir Lietuvos. Beje, programos sudarytojai siūlo ne tik šiuolaikinio šokio pasirodymus, bet ir įvairius nemokamus seminarus apie šiuolaikinį šokį tiek šokio profesionalams, tiek festivalio žiūrovams. Pasak E. Senkuvienės, tai dar vienas būdas „suteikti galimybę visiems prisiliesti prie šokio meno, o galbūt jį ir pamilti“. Kasmet festivalyje apsilanko daugiau nei 12 tūkstančių žiūrovų.

Pristatyti savo darbus „Battery Dance“ festivalyje pretenduoja labai daug šokėjų.  Atranka yra atvira, tačiau pakliūti į festivalį yra gana sudėtinga. Tad Lietuvos vardas šio festivalio programoje – iš tiesų nemažas pasiekimas, o jauniems atlikėjams ir pradedantiems choreografams tai yra ir didelis asmeninis įvertinimas.

„Mes – tikri žmonės su tikrais išgyvenimais. Mes įstrigom. Mes patys esame problema. Būkit atidūs, nes mes esame jūs“ – taip pristatomas šokio spektaklis „X ir ateities X“, kuris net du kartus bus parodytas „Battery Dance“ festivalio metu. Emos Senkuvienės ir Blake‘o Seidelio sukurto ir atliekamo šiuolaikinio šokio spektaklio ištrauka rugpjūčio 14 d. bus rodoma pagrindinėje Battery parko scenoje. Rugpjūčio 17 d., festivalio uždarymo vakarą Pace universiteto Schimmelio meno centre, vienas iš penkių atliekamų šiuolaikinio šokio pasirodymų bus ir pilna „X ir ateities X“ spektaklio versija.

Atlikėjams sudalyvauti „Battery Dance“ festivalyje padėjo Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos kultūros atašė JAV Gražina Michnevičiūtė bei Lietuvos šokio informacijos centras ir JAV-Baltijos prekybos rūmų Valdybos narys Viktoras Sidabras. Pasak E. Senkuvienės, „tai yra puiki Lietuvos šiuolaikinio šokio bendruomenės ir „Battery Dance“ festivalio bendradarbiavimo pradžia“.

Lietuvos šokio informacijos centras, Lietuvos kultūros atašė JAV