Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Pekine – Lietuvos menininkų paroda „Vaiduoklių salos”

Lietuvos kultūros institutas

Liepos 14 d. „I: project space” Pekine, Kinijoje atidaryta grupinė paroda „Vaiduoklių salos”. Parodą kuruoja Vaida Stepanovaitė (projektų erdvė „Kabinetas”), dalyvauja Lietuvos menininkai Anastasija Sosunova ir Pinigų Uostas, kartu su jais – Ma Jianfeng ir Tomasz Kobialka.

Liepos 28 d. 16 val. kuratorė pristatys naują su parodos dalyviais rengiamą leidinį.

Parodoje pasakojama tokia istorija:

„Vieną kartą, pastebėjau vaiduoklių salą.

Man regis, kad ji buvo jau užimta, o žemės atsiėmimas yra nelengvas darbas. Iš tikrųjų, tai gali būti itin sudėtinga. Gali tekti pasitelkti žemsiurbę – plaukiojančią platformą – kuri įsmeigs savo metalinius nagus į jūros dugną, idant suskaidytų suslėgtus smėlį, akmenis, dumblą, augmeniją. Tūkstančiai kvadratinių kilometrų vertingų nuosėdų bus išpumpuotos iš gilumų į paviršių, ant koralinių rifų išliejant naują teritoriją.

Salos kartais taip atsiranda tarptautiniuose vandenyse, ir plūduriuoja juose kaip fortifikuotos ekosistemos. Kuomet pastebėtos, jos geba pasislėpti pasprukdamos ar patapdamos kažkuo mažiau grėsmingu.

Vaiduoklių salos klaidžioja po apsėstus vandenis, naudodamos dviprasmybę kaip galios įrankį ar, galbūt, galimybę išgyventi. Nešamos povandeninių srovių, jos kaupia ir kurpia besimainantį kapitalą. Viskas akumuliuojasi, sunkėja ir sminga žemyn su nematoma jėga, vėl skaidant jūros dugną.

Klajoju, kol atsiimu.”

Parodos lankymas su kuratore: liepos 19 d. 17-20 val., liepos 23 d. 16-19 val., liepos 26 d. 12-16 val., bei susitarus.

Paroda „Vaiduoklių salos” pristatoma kaip Vaidos Stepanovaitės šių metų birželio – liepos mėnesiais Pekine vykdomos kuratorinės rezidencijos dalis. Rezidenciją remia Lietuvos kultūros institutas ir Lietuvos ambasada Kinijoje.

Parodos dizainą kūrė Studio Cryo.