Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Tel Avivo šiuolaikinio meno centre – Lietuvos menininkų kūriniai

Lietuvos kultūros institutas

Liepos 14 d. Tel Avivo šiuolaikinio meno centre (CCA Tel Aviv) pirmą kartą eksponuoti lietuvių menininkų kūriniai. Tarptautinėje grupinėje parodoje „Stumbling Through the Uncanny Valley: Sculpture and Self in the Age of Computer Generated Imagery” eksponuoti lietuvių menininkų Pakui Hardware (Neringa Černiauskaitė ir Ugnius Gelguda) kūriniai „The Return of Sweetness”.

Tuo metu, kai mes vis daugiau laiko praleidžiame žiūrėdami į ekranus, pilnus dažniau kompiuteriu generuotų nei kamera ar žmonių sukurtų vaizdų, ši naujoji estetika prasiskverbia ir į vizualiuosius šiuolaikinius menus. Naujoji paroda CCA Tel Aviv, kuruota Chen Tamir, siekia atkreipti dėmesį į šį poslinkį ir semiasi įkvėpimo iš vadinamosios „post-internetinio meno” srovės.

Parodą lydėjo kuratorės moderuota vieša diskusija „Šiuolaikinis menas ir naujosios technologijos: meilė iš pirmo žvilgsnio, lemtinga trauka ar laikini santykiai?”, kurioje savo kūrybines praktikas pristatė ir Neringa Černiauskaitė. Menininkė, kuratorė ir rašytoja N. Černiauskaitė ir menininkas Ugnius Gelguda kartu pradėjo dirbti 2014 m. Šiuo metu jie yra vieni sėkmingiausiai ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje pristatomų lietuvių menininkų. Vien tarp paskutiniųjų solo parodų paminėtini: „Extrakorporal”, Bielefelder Kunstverein, Vokietija (2018), „The Return of Sweetness”, „Tenderpixel” gallery, Londonas (2018); „Creatures of Habit”, „Trafó Gallery”, Budapeštas, Vengrija; SIC, Helsinkis, Suomija ir „Artissima” mugė, Turinas, Italija; „On Demand”, „EXILE”, Berlynas, Vokietija (2017); „Vanilla Eyes”, MUMOK, Viena, Austrija, ir t.t. Grupinės parodos vyko „Kunsthalle Basel” Šveicarijoje, Musee d’Orsay Paryžiuje, BOZAR Briuselyje, MAXXI muziejuje Romoje bei kitose svarbiose meno institucijose. Šiuo metu Pakui Hardware ruošiasi didelei solo parodai Leipcigo modernaus meno muziejuje (Museum der bildenden Künste Leipzig (MdbK)) Vokietijoje. Daugiau apie menininkus: http://www.pakuihardware.org/

 Projektą finansuoja Lietuvos kultūros institutas.