Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Iliustruotojos Aušros Kiudulaitės dirbtuvės Jungtinėje Karalystėje: „Kodėl lapės tokia ilga uodega?”

Lietuvos kultūros institutas

Tęsiasi Lietuvos iliustruotojų ir Londone veikiančios skaitymo skatinimo organizacijos „Pop Up Projects CIC” bendradarbiavimas, prieš dvejus metus užsimezgęs per Baltijos šalių ir Jungtinės Karalystės iliustruotojų mainų projektą, kurį inicijavo Lietuvos kultūros institutas ir „Pop Up” organizacija.

Birželio 10-11 dienomis iliustruotoja Aušra Kiudulaitė dalyvavo „Pop Up” festivalyje – Pietų Oksfordšyre ir Velse surengė keturis susitikimus mokyklose ir keturias kūrybines dirbtuves. Pasak Aušros, festivalio organizatoriai kvietė Baltijos autorius ir iliustruotojus pasakoti vaikams apie savo šalį, skaityti knygas gimtąja kalba, taip pat skatino pristatyti ne tik jau išverstas ir JK išleistas Baltijos šalių autorių knygas, bet ir naujus kūrinius.

„Labai nekantravau britų vaikams parodyti savo jau beveik baigtą, bet dar neišleistą knygą „Maksas ir 92 musės”. Buvo tikrai smalsu sužinoti jų nuomonę. Tačiau nuvažiavus į Velsą naujai knygai tiesiog nebeliko laiko. Buvau užversta vaikų klausimų apie „lapės knygą” („Thames & Hudson” išleista „Laimė yra lapė”), apie knygos autorę Eveliną Daciūtę, apie Lietuvą. Seniai neteko matyti tokio susižavėjimo!”, – įspūdžiais dalijosi A. Kiudulaitė.

„Kodėl visur piešiate akis?”, „Kodėl lapė avi batus?”, „Kodėl lapės uodega tokia ilga?”, „Kodėl knygoje yra dramblių?”, „Kodėl lapė neturi normalaus vardo?” – šių ir daugybės kitų klausimų sulaukė iliustruotoja.

Po pokalbių kiekvienas susitikimas baigdavosi kūrybinėmis dirbtuvėmis. „Dirbtuves vaikams vedu jau beveik dvejus metus, bet jos mane pačią vis dar neįtikėtinai žavi, nes vaikų fantazija visose šalyse yra bekraštė. Dirbtuvės mane įkvepia, nes per kiekvieną susitikimą vaikai leidžia akimirkai prisiminti, koks paprastas ir kartu visiškai stebuklingas yra pasaulis vaikystėje. Po susitikimų JK mokyklose dar kartą įsitikinau, kad vaikai visuose pasaulio kraštuose yra visiškai vienodi, tik kartais abi su Evelina Daciūte pridedame, kad skiriasi šalia esantys suaugusieji. Panašiai nutiko ir Velse: važuojant taksi į vieną iš susitikimų, taksistas pasidomėjo,  iš kur aš esu ir nudžiugo, kad žino tokią šalį, „kur prie Slovėnijos šalia”. O vaikai mokyklose ne tik žinojo ir žemėlapyje rodė, kur yra Lietuva, kas jos sostinė, kokios kaimyninės šalys, bet ir dėkojo lietuviškai”,  – pasakojo Aušra.

Aušros Kiudulaitės dalyvavimą „Pop Up” festivalyje iš dalies finansavo Lietuvos kultūros institutas.