Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Projekto Wschod Kultury – Inne Brzmienia naujienos

Lietuvos kultūra festivalio „Wschod Kultury – Inne Brzmienia“ dėmesio centre

Lietuvos kultūros institutas

2019 m. birželio 27-30 dienomis Lietuvos kultūros institutas kartu su kultūros atašė Lenkijoje Rasa Rimickaite ir partneriais pristato Lietuvos kultūrą  Liublino festivalyje „Wschod Kultury – Inne Brzmienia“ (Kultūros saulėtekis – Kitokie garsai). Lietuviškoje programoje – muzikos, literatūros renginiai, diskusijos, kino peržiūros, fotografijų ir iliustracijų parodos, kūrybinės dirbtuvės.

Specialioje festivalio programoje „Litewski focus“ grupių „Solo Ansamblis“, „Garbanotas“, „Sheep Got Waxed“, „FUME“ koncertai, taip pat džiazo trio „Trio Infiltrators“ pasirodymas Senajame Liublino teatre. Muzikinę programą lydi diskusija apie Lietuvos muzikos rinką.

Literatūrinės festivalio programos žvaigždės – rašytojai Kristina Sabaliauskaitė ir Herkus Kunčius. Tarptautinio bestselerio „Silva rerum“ autorė K. Sabaliauskaitė pristato Lenkijoje itin sėkmingai sutiktas pirmąją ir antrąją tetralogijos knygas. Lenkijos skaitytojams gerai pažįstamas H. Kunčius pristato ką tik į lenkų kalbą išverstą naujausią savo knygą „Lietuviškos apybraižos“. Festivalio metu knygyne „Slowobranie“ galima susipažinti su Lenkijoje išleistomis Lietuvos autorių knygomis, jų įsigyti.

Lenkijos kuratorė Ewa Solarz festivaliui parengė unikalią Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos iliustruotojų parodą, kurioje eksponuojamos ne tik knygos, bet ir specialiai pagal autorines iliustracijas pagaminti personažai ir sukurti animaciniai filmai. Šioje parodoje eksponuojami Lietuvos iliustruotojų Kęstučio Kasparavičiaus, Ingos Dagilės, Rasos Jančiauskaitės, Aušros Kiudulaitės, Elenos Selenos kūriniai, o tarptautinio dėmesio sulaukusios menininkės R. Jančiauskaitė ir E. Selena kviečia į ketverias kūrybines dirbtuves.

Lietuvišką programą „Litewski focus“ papildo Lietuvos kino centro ir „Warsztaty Kultury“ sudaryta filmų programa, kurioje žiūrovams pristatomi Eglės Vertelytės „Stebuklas“, Mindaugo Survilos „Sengirė“, Giedrės Žičkytės „Kaip mes žaidėme revoliuciją“, Raimundo Banionio „Vaikai iš „Amerikos” viešbučio“.

Festivalio lankytojus kviečia dvi fotografijos parodos: Lietuvos fotomenininkų sąjungos ir Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus parengta Bolesławos ir Edmundo Zdanowsc‘ių fotografijų paroda „Iš nežinios į nežinią: Antrojo pasaulinio karo atbėgėliai Lietuvoje“ ir Lietuvos fotomenininkų sąjungos pristatoma Romualdo Požerskio fotografijų paroda iš ciklo „Lietuvos senamiesčiai“.

Su „Litewski focus“ programa galite susipažinti paspaudę šią nuorodą.

Logotipą sukūrė Rokas Sutkaitis ir Julius Seniūnas.