Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Lietuvos kultūros sklaidos projektai, Projekto LIETUVIŠKAS PASAKOJIMAS. KULTŪROS FESTIVALIS TEL AVIVE 2019 naujienos, Susijusios naujienos

„Lietuviško pasakojimo“ Tel Avive finale – Šokio savaitgalis ir jaunasis Lietuvos kinas

Lietuvos kultūros institutas

Lietuvos šiuolaikinės kultūros festivalis, nuo kovo mėnesio pristatęs Tel Avivo publikai įdomiausius ir kūrybiškiausius poezijos, performanso, klasikinės ir šiuolaikinės muzikos reiškinius, baigiasi galingu šiuolaikinio šokio ir kino akordu – pirmuoju Lietuvos šokio savaitgaliu legendiniame Suzanne Dellal teatro ir šokio centre bei režisierės Aistės Žegulytės filmu „Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“ kino festivalio „Docaviv“ programoje.

Pasak Lietuvos kultūros instituto direktorės Aušrinės Žilinskienės, kaip ir visa „Lietuviško pasakojimo“ programa, paskutiniai festivalio renginiai tapo įmanomi tik dėl partnerystės ir nuoseklios tinklaveikos: „Lietuvos šokio savaitgalį Tel Avive rengiame su Lietuvos šokio informacijos centru, kuris jau ne vienus metus yra mūsų partneris, vykdant Vizitų programą ir kitas kultūros sklaidos veiklas. Aistės Žegulytės filmas festivalyje „Docaviv“ – Lietuvos kino centro kuruojamas projektas, džiaugiamės, kad turėjome galimybę papildyti „Lietuviško pasakojimo Tel  Avive“ programą kino akcentu. Be abejo, negalėtume nieko pasakoti, jei neturėtume tų, kuriems šios lietuviškos istorijos yra įdomios – mūsų partnerių Izraelyje. Tikimės, kad šiam festivaliui kultūros atašė Elenos Keidošiūtės suburtas Tel Avivo meno organizacijų ratas tapo tikraisiais Lietuvos kultūros ambasadoriais, kurie tęs bendradarbiavimą su Lietuvos kūrėjais“.

„Net keturių Lietuvos šokių spektaklių pristatymas vienoje prestižiškiausių šiuolaikinio šokio scenų pasaulyje yra didžiulis Lietuvos kultūros ir šiuolaikinio šokio lauko įvertinimas. Tai pirmasis tokio kalibro ir svarbos Lietuvos šiuolaikinio šokio pristatymas užsienyje. Esame tikri, kad šitas projektas nebus tik ilgo ir nuoseklaus darbo rezultatas, bet taps tramplynu intensyvesniems ir glaudesniems kūrybiniams ryšiams vystyti tarp abiejų šalių šokio bendruomenių“, – Lietuvos šokio savaitgalio Suzanne Dellal centre reikšmę įvardijo Lietuvos šokio informacijos centro direktorė Gintarė Masteikaitė.

Per tris dienas pasauline šokio Meka vadinamo centro salėse išrankiai publikai bus parodyti keturi spektakliai. Lietuviško šokio pasakojimą pradės Šeiko šokio teatro spektaklis „Metų laikai“, kuriame keturi skirtingų kartų ir skirtingos stilistikos šokėjai kuria dialogą su Antonio Vivaldi muzika, atliekama Klaipėdos violončelių kvarteto (chor. Agnija Šeiko).

Choreografės Vilmos Pitrinaitės spektaklis „Somaholidays“ tiria šiuolaikinio eskapizmo pavidalus 120 dūžių per minutę ritmu.

Kauno šokio teatro „Aura“ spektaklyje „Sprendimas“ (chor. Birutė Letukaitė) taip pat gyvai skamba vokalisto Iljos Gun atliekama kompozitoriaus Antano Jasenkos muzika. Pasitelkiant skulptūriškus Nyderlandų menininkės Gudos Koster kostiumus, čia kuriama istorija apie suvaržymą ir išsilaisvinimą. „Auros“ įkūrėja B. Letukaitė jau 18 metų kasmet vyksta į Suzanne Dellal centre rengiamą šokio festivalį „International Exposure“, yra mačiusi šimtus izraeliečių choreografų kūrinių, nuolat įtraukia jų spektaklius į „Auros“ tarptautinio šokio festivalio programą ir šiemet pagaliau pristato Suzanne Dellal scenoje savo spektaklį.

Lietuviško šokio pasakojimo finalas Tel Avive – Vilniaus miesto šokio teatro „Low Air“ spektaklis „Žaidimas baigtas“ (spektaklio autoriai – Laurynas Žakevičius, Airida Gudaitė, Lauryna Liepaitė, Adas Gecevičius), kuriame su vaizduote ir sapnais žaidžia judesys, muzika ir vaizdas. Laurynas ir Airida taip pat reguliariai semiasi profesinio įkvėpimo Izraelyje, urbanistinio šokio kūrėjai jau yra pristatę savo spektaklį „Feel-Link“ Suzanne Dellal ir Machol Shalem Dance House.

Aistės Žegulytės filmas „Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“ pasakoja apie žvėrį, kuris po mirties ruošiasi atstovauti sau pasauliniame iškamšų čempionate. Pasak režisierės, ją domina noras sustabdyti laiką, bandymas sugrąžinti žvėries gyvybę, kurios nebėra. „Visa tai atsiremia į šiuolaikinį žmogaus ir gamtos santykį. Taksidermija tampa mūsų žvilgsnio į žvėrį metafora. Kiek mes pažįstame žvėris, ar sugebame perskaityti jų paliekamus ženklus, pėdsakus?“, klausia filmo autorė. Tel Avive šis filmas bus rodomas Steinharto gamtos istorijos muziejuje gegužės 24 d. ir „Cinemateque 2” salėje gegužės 29-ąją.