Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Kaliningrade – „Muzikėčios pagal Kristijoną Donelaitį“

Lietuvos kultūros institutas

Gegužės 17 d. Karaliaučiaus istorijos ir meno muziejaus koncertų salėje įvyko kompozitoriaus Antano Kučinsko kūrinio „Apie žvėris ir žmones. Muzikėčios pagal Kristijoną Donelaitį“ koncertas.

Šiame kūrinyje, pasitelkus modernią muzikinę kalbą ir šiuolaikines menines priemones netradiciškai žvelgiama į K. Donelaičio pasakėčias, traktuojant jas ne kaip istorinį artefaktą, o kaip paradoksaliai aktualią mūsų laikams medžiagą, savotišką moralinį imperatyvą, fundamentalią atramą lietuviškąjai tapatybei.

Specialiai šiam parodymui aktorius Andrius Bialobževskis skaitovo partiją parengė rusų kalba (naudodaas Davido Brodskio, Sergejaus Isajevo vertimus). Tai sudarė galimybę pritraukti rusakalbę auditoriją ir taip užtikrinti didesnę K. Donelaičio kūrybos interpretacijų sklaidą ir poveikį Kaliningrado žiūrovams. Kūrinį taip pat atliko ansamblis „Vilniaus arsenalas“ (R. Romoslauskas – altas, L. Šulskutė – fleita, S. Okruško – klavesinas), S. Auglys – mušamieji, A. Lysiankou – kontrabosas.  Šis koncertas – „Muziejų nakties“ programos dalis, o kitą dieną atlikėjai dalyvavo Poezijos pavasario renginyje K. Donelaičio memorialiniame muziejuje Tolminkiemyje.

Renginį organizavo Lietuvos kultūros institutas ir kultūros atašė Kaliningrado srityje Raminta Gecevičienė.