Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Lietuvos kultūros sklaidos projektai, Projekto LIETUVIŠKAS PASAKOJIMAS. KULTŪROS FESTIVALIS TEL AVIVE 2019 naujienos, Susijusios naujienos

Linos Lapelytės performansai tęsia „Lietuvišką pasakojimą Tel Avive“

Lietuvos kultūros institutas

Dešimtį minučių piruetus sukanti „pensinio amžiaus“ balerina ir garsus džiazo muzikantas, kurio virtuoziškumas apribotas vienintele nata. „Lietuvos“ ansamblio kanklininkės ir jų hipnotizuojanti rankų choreografija. Repo hitas „Candy shop“, virtęs lopšine. Performansų ir šiuolaikinės operos kūrėjos, kompozitorės, garso menininkės, smuikininkės ir vokalistės Linos Lapelytės trijų performansų vakaras Tel Avivo meno muziejuje pasakos istorijas apie grožį, statusą, fasadą ir užkulisius, kūno realybę ir jo kultūrinius įvaizdžius, galios žaidimus, tradiciją, klasiką, „popsą“ ir daugybę kitų. Visos jos – nuo kovo iki gegužės pabaigos Tel Avive vykstančio kultūros festivalio „Lietuviškas pasakojimas“ dalis.

Balandžio 16-ąją Tel Avivo meno muziejuje vyksiančiame renginyje „Candy Shop and Other Dances“ („Candy Shop ir kiti šokiai“) bus pristatyti Linos Lapelytės kūriniai „Piruetas“ (su balerina Ilva Juodpusyte ir džiazo muzikantu Liudu Mockūnu), „Ladies“ (su ansamblio „Lietuvos“ kanklininkėmis Violeta Aukštkalnyte, Nijole Plavinskaite, Danute Mikalauskiene ir Judita Kondrotiene) ir „Candy Shop – The Song“ (atlieka pati Lina Lapelyte).

PasakTel Avivo meno muziejaus šiuolaikinio meno vyriausiosios kuratorės Ruti Direktor, ją domina performanso menas kaip išraiškos būdas, kuris yra vienas įdomiausių šiuolaikinio meno reiškinių ir ko gero keliantis daugiausiai iššūkių santykyje su muziejumi kaip institucija. „Esu girdėjusi apie projektą, kurį Lina Lapelytė ruošia Lietuvos paviljonui šių metų Venecijos bienalėje – jis mane labai intriguoja. Dėl to labai džiaugiuosi galimybe pakviesti Liną į Tel Avivo meno muziejų“, – pasakojo kuratorė. Po trijų kūrinių atlikimo skirtingose muziejaus erdvėse publika rinksis į Linos Lapelytės ir Ruti Direktor pokalbį apie performansą kaip meno rūšį, Linos kūrybą ir pasiruošimą Venecijos bienalei, kur ji kartu su Rugile Barzdžiukaite ir Vaiva Grainyte pristatys operą-performansą „Saulė ir jūra“.

Gegužės 4 d. „Lietuviškas pasakojimas“ pasuks link šiuolaikinės elektroninės muzikos ir šokio scenų. Kultiniuose Tel Avivo klubuose „Teder“ ir „Alphabet“ vyksiančiuose „Vilna Connection“ renginiuose pasirodys DJ‘ai Manfredas, „12 inčų po žeme“ ir V. (Vidmantas Čepkauskas ), Lietuvos atlikėjų grupės „Maps“, „Shishi“ ir izraeliečiai „Red Axes“. Gegužės 23, 24 ir 25 dienomis Suzanne Dellal šokio ir teatro centre vyks pirmasis Lietuvos šiuolaikinio šokio savaitgalis, kurį Lietuvos kultūros institutas rengia bendradarbiaudamas su Lietuvos šokio informacijos centru. „Lietuvišką pasakojimą“ Tel Avive pabaigs kino dokumentika – bendradarbiaujant su Lietuvos kino centru, festivalio „Docaviv“ programoje bus parodytas  režisierės Aistės Žegulytės filmas „Animus Animalis (istorija apie žmones, žvėris ir daiktus)“.