Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos

Vasario 16-osios proga – dokumentinio filmo „Rūta“ premjera Niujorke

Lietuvos kultūros institutas

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga Niujorke įvyko dokumentinio filmo „Rūta“ premjera bei susitikimas su olimpine čempione Rūta Meilutyte ir vienu iš juostos režisieriumi Ronaldu Buožiu.

Lietuvos valstybės atkūrimo dienos proga Niujorke pristatytas Roko Darulio ir Ronaldo Buožio dokumentinis filmas „Rūta“, surengti net du susitikimai su olimpine čempione Rūta Meilutyte bei vienu iš filmo režisierių. 2018 metų „Lietuvos metų sportininke“ pripažinta 21-erių metų plaukikė, praėjusiais metais Europos čempionate iškovojusi sidabro medalį 100 m krūtine distancijoje į žvarbų ir vėjuotą Niujorką atskrido iš kur kas šiltesnio Los Andželo, kur šiuo metu gyvena ir treniruojasi. Nors, pasak pačios sportininkės, šiuo metu ji iš tiesų daugiau ilsisi ir bando atgauti jėgas. Režisierius R. Buožis pristatyti kartu su R. Daruliu sukurto filmo atskrido iš Vilniaus. Jam tai buvo ne tik ypatinga proga pristatyti savo filmą, bet ir po ilgos pertraukos susitikti su savo juostos heroje.

Susitikimo su R. Meilutyte itin laukė Niujorko lietuvių bendruomenė. Tad prieš dokumentinio filmo premjerą Skandinavijos kultūros namuose (Scandinavia House) įsikūrusiuose Manhetene, vasario 11-ąją LR generaliniame konsulate surengtas specialus vakaras bendruomenei. Į susitikimą su R. Meilutyte ir R. Buožiu susirinko daugybė šios sportininkės gerbėjų. Ypatingi vakaro svečiai buvo vaikai, kuriems Rūta yra didžiulis įkvėpimo šaltinis. Tad visai nenuostabu, jog į salę įėjusią čempionę visi pasitiko atsistoję ovacijomis. „Rūta Meilutytė ir Ronaldas Buožis – šiuolaikinės Lietuvos kūrėjai, šalies vardo garsinimo ambasadoriai, įkvepiantis šaltinis jaunai kartai ne tik siekiant sporto rezultatų, bet ir siekiant užsibrėžto tikslo,“ – renginio pradžioje kalbėjo laikinai vykdanti Generalinio konsulato vadovo Niujorke pareigas, patarėja Gitana Skripkaitė.

Pokalbį generaliniame konsulate su R. Meilutyte ir R. Buožiu moderavo kultūros atašė Gražina Michnevičiūtė. 2012 m. Londono olimpiadoje, būdama 15-kos metų, R. Meilutytė tapo jauniausia 100 m plaukimo krūtine olimpine čempione ir per vieną dieną tapo visos Lietuvos heroje. Susitikime su bendruomene Rūta pasakojo ne tik apie dokumentinį filmą, bet ir labai atvirai prabilo apie savo nesėkmes, asmeninę krizę ir užklupusią depresiją.

Apie skaudžias patirtis ir išgyvenimus R. Meilutytė dalijosi su žiūrovais ir vasario 12 d. po dokumentinio filmo „Rūta“ premjeros Skandinavijos kultūros namuose. Čia pokalbį su režisieriumi ir sportininke moderavęs Scandinavia House programų direktorius Kyle Reinhart, taip pat uždavė Rūtai klausimą, kodėl ji nusprendė apie depresiją prabilti viešai ir ar nenorėjo vėliau šios vietos iškirpti. R. Meilutytė atsakė, jog jai labai svarbu apie tai kalbėti viešai, nes ji mato, kiek daug jaunų žmonių susiduria su šia sunkia psichologine būsena.

Į filmo premjerą atvykę niujorkiečiai, negailėjo komplimentų ir pačiai sportininkei, ir filmo režisieriui. Ir daugelis prisipažino, jog kai kurios scenos juos privertė braukti ašaras.

Renginio organizatoriai: Lietuvos Respublikos generalinis konsulatas Niujorke ir Lietuvos kultūros institutas. Renginio partneris – Scandinavia House

Nuotraukos iš susitikimo LR generaliniame konsulate ir dokumentinio filmo „Rūta“ premjeros Scandinavia House