Lietuvos Kultūros Institutas
Instituto veikla, Kultūros atašė veikla, Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Emilijos Škarnulytės kūrinys „t 1 ⁄ 2“ – „PinchukArtCentre“ organizuojamo jaunųjų menininkų konkurso finale!

Lietuvos kultūros institutas

2019 m. vasario 9 d. Kijevo šiuolaikinio meno centre „PinchukArtCentre“ bus pristatyti „Ateities kartos meno prizas“ (The Future generation Art Prize) finalininkai, tarp kurių pamatysime ir Emilijos Škarnulytės vaizdo instaliaciją „t 1 ⁄ 2“. I šių metų konkurso finalą pateko 21 menininkas iš 17 pasaulio šalių.

Emilijos Škarnulytės darbe tyrinėjamos gamtos ir žmogaus sukurtų struktūrų – fizinės, filosofinės ir politinės – sankirtos. Kūrinyje „ t 1 ⁄ 2 “, kaip ir kituose savo prikaustančiuose filmuose bei didelio masto instaliacijose, menininkė sukelia kontempliatyvaus nerimo jausmą, kurį išprovokuoja susidūrimas su tuo, kas yra didesnis už mus, didesnis už mūsų gyvenimą: grėsminga klimato katastrofa, gamtos reiškiniai, ideologinės konstrukcijos arba masyvios architektūros ar mokslo struktūros. Konkursiniame filme E. Škarnulytė dėvėdama undinės kostiumą plaukioja Arkties vandenyse prie Tromso miesto Norvegijoje, kur šaltojo karo metu buvo įkurta povandeninių laivų bazė. Mitologinės būtybės paveikslas yra lyginamas su hipnotizuojančiais skaitmeniniais vaizdais sugeneruotais Super-Kamiokande neutrino observatorijoje Japonijoje ir Didžiajame hudronų greitintuve CERN centre Šveicarijoje.

Konkursas organizuojamas kas dveji metai, juo siekiama atrasti ir įvertinti jaunosios kartos kūrėjus bei suteikti jiems ilgalaikę paramą. „Ateities kartos meno prizą“ 2009 m. įsteigė Viktoro Pinčuko fondas. Šis apdovanojimas jau suteikė galimybes daugiau nei 80-iai menininkų vystyti savo kūrybines idėjas ir sukurti naujus darbus, kurie buvo pristatyti Kijeve, Pinčuko meno centre arba oficialiuose renginiuose Venecijos Bienalėje 2011, 2013 ir 2017 metais.

Jaunieji menininkai varžosi dėl pagrindinio prizo, kurio bendra suma sudaro 100 000 dolerių. 60 000 dolerių vertės apdovanojimas yra įteikiamas laimėtojui, o likusieji 40 000 – investuojama į jo kūrybinę veiklą. Be to, konkurso vertinimo komisija savo nuožiūra gali skirti iki 5 papildomų apdovanojimų, kurių bendra suma sudaro 20 000 dolerių. Šiais apdovanojimais siekiama paskatinti jaunųjų talentų meninę raidą.

Emilija Škarnulytė (g. 1987) yra įvairiose pasaulio šalyse dirbanti vizualinė menininkė ir režisierė. Pastaraisiais metais ji dalyvavo grupinėse parodose „Hyperobjects“ (Ballroom Marfa, Teksasas); „Moving Stones“ (Kadist Art Foundation, Paryžius); pirmojoje Rygos tarptautinėje šiuolaikinio meno bienalėje; „Bold Tendencies“ (Londonas) projektuose,  surengė solo šou galerijoje „Künstlerhaus Bethanien“ (Berlynas). Artimiausiu metu E. Škarnulytė planuoja pristatyti savo kūrybą Toronto meno bienalėje, taip pat projektuose Londone: “Apie žemę, struktūrą ir liūdesį” („Serpentin Galleries“) ir „95% visatos trūksta“  („Science Gallery“).

Parodos „The Future Generation Art Prize“ atidarymas vyks Kijevo šiuolaikinio meno centre „PinchukArtCentre“ 2019 m. vasario 9 d. Paroda veiks balandžio 7 d. Konkurso laimėtojai bus paskelbti kovo mėnesį.

Daugiau informacijos:

http://new.pinchukartcentre.org

https://futuregenerationartprize.org

Fotografija: „Mirror Matter at Hyperobjects“ (Marfa Ballroom 2018), Alexo Markso fotografija.