Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Spoleto tekstilės meno bienalėje – dėmesys Lietuvai

Lietuvos kultūros institutas
Spoleto tekstilės meno bienalėje – dėmesys Lietuvai

Gruodžio 8 dieną Spoleto mieste Italijoje atidaryta pirmoji tekstilės bienalė, kurią organizuoja Officina d‘Arte&Tessuti, kuruoja Maria Giuseppina Caldarola ir Margherita Labbe. Bienalė vyksta trijose išskirtinėse miesto erdvėse, ir kiekvienoje iš jų bus akcentuojama kita tema: Panorama, Tyrimas ir Focus. Bienalės kuratorės savo Focus žvilgsnį nukreipė į Lietuvą. Itališkas žvilgsnis į Lietuvos tekstilės meną prasmingai užbaigia Lietuvos valstybingumo atkūrimo šimtmečio kultūros renginių ciklą užsienyje.

Šiemet Giuseppina Caldarola lankėsi Vilniuje, VIII Lietuvos tekstilės meno bienalėje ir pasirinko trijų autorių kūrinius savo parodai. Pasak kuratorių, Spoleto bienalėje bus pristatyti trijų labai ryškių, labai skirtingų Lietuvos tekstilės meno kūrėjų darbai. Visos jos profesionaliai dirba su tekstile, dėsto Vilniaus dailės akademijoje ir kuria, tačiau jų meninė raiška yra toli pažengusi nuo tradicinės tekstilės sampratos. Tekstilė tampa būdu papasakoti savo istoriją.

Eglė Ganda Bogdanienė parodoje pristato interaktyvių audinių ciklą „Pokyčiai“, kuriame veikiant audinio paviršių šilumos šaltiniu, keičiasi piešinys ir spalvos. Severija Inčirauskaitė – Kriaunevičienė darbu „Ančiuko Donaldo nuotykiai“ pasakoja istoriją apie XX a 9 dešimtmetį, geležinės uždangos griūtį ir deficitą, susiedama ją su nūdienos politinėmis aktualijomis. Laima Oržekauskienė darbe „Optimal position“ analizuoja lyčių santykių temą.

Ši nedidelė Lietuvos tekstilės meno ekspozicija patvirtina, kad šiuolaikinė tekstilė yra įvairi, kad, nepaisant skirtingos gyvenimiškos ir kūrybinės patirties, menininkus jaudina tie patys bendražmogiški, egzistenciniai klausimai, jų asmeninis santykis su Tėvynės istorija.

Kovo 1 dieną Spoleto planuojamas Lietuvos tekstilės menui skirtas seminaras, kiti lydintieji muzikos ir video meno renginiai.

Spoleto tekstilės bienalė Palazzo Colicola veiks iki sausio 16 dienos.

Bienalės erdvės: galleria Officina d’Arte&Tessuti, Via Plinio il Giovane 6/8, Palazzo Collicola, Museo del Costume e del Tessuto.