Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Paryžiuje muzikiniu performansu pristatyta Elenos Selenos karpinių knyga „Džiunglės“

Lietuvos kultūros institutas
Paryžiuje muzikiniu performansu pristatyta Elenos Selenos karpinių knyga „Džiunglės“

Spalio pabaigoje Prancūzijos leidykla „Gallimard Jeunesse“ išleido jau antrą jaunosios kartos iliustratorės iš Lietuvos knygą „Džiunglės“. Lapkričio 22 d. Pompidu centro knygyne surengtame muzikiniame knygos pristatyme dalyvavo visas būrys jaunos lietuvių iliustruotojos kūrybos gerbėjų.

Vizuali, „džiungliška“ patirtis vartant knygą pasufleravo muzikinę performanso temą, kuri savo garsais iliustruotų erdvinius šio leidinio puslapius.

Specialų muzikinį performansą Pompidu knygyne kūrė etno ir ambient muzikos atlikėjas, instrumentalistas Donis (Donatas Bielkauskas). Jis grojo birbynėmis ir skulptoriaus Antano Mončio moliniais švilpiais. Tikras džiungles primenantys garsai taip pat kurti naudojant čežančius rudeninius lapus, kankorėžius, grikių kruopas. Knygos tekstą skaitė vertėjas Ainis Selena, o knygos vartymo principą pristatė autorė Elena.

Renginio metu Elena bendravo su skaitytojais bei kūrė unikalias dedikacijas–karpinius. Lankytojai turėjo galimybę susipažinti su ypatinga Antano Mončio (1921-1993) kūrybos dalimi – gyvai apžiūrėti ir patys išmėginti Paryžiuje 1975-1978 metais lipdytus molinius švilpius. Vienu metu šiais švilpiais gali groti net du ar trys žmonės. Renginyje dalyvavo ir skulptoriaus sūnus Jeanas-Christophe’as Mončys, kuris pasakojo apie savo tėvo kūrybą, žavėjo renginio lankytojus autentiškomis A. Mončio kaukėmis. Pompidu centre įsikūrusio „Flammarion“ knygyno direktorė Laurence Fruitier sakė, kad šiame knygyne tokio tipo knygų pristatymų, kuomet siejamas dviejų savitų kūrėjų darbas, iki šiol nėra buvę. Taip pat pasidžiaugė, kad atkreiptas dėmesys ne tik į pop-up knygos vizualią pusę, bet ir į tekstą – atskleista ir gilesnė knygos mintis.

Elena Selena Prancūzijoje vadinama „kylančia pop-up knygų žvaigžde“, iliustruotoja susidomėjimą pelno jau antrąja savo knyga. Pirmoji erdvinė autorės knyga „Mėlynasis sodas“ Prancūzijos knygynuose pasirodė pernai ir iškart tapo mylimiausia knygynų knyga (coup de coeur). Šių metų lapkričio pradžioje „Mėlynasis sodas“ taip pat pelnė „Prix Saint-Fiacre“ premiją, sodininkystės žurnalistų skiriamą augalų pasaulio tematiką meniniais būdais gvildenančioms knygoms.

E. Selena Vilniaus dailės akademijoje įgijo grafikės specialybę, vėliau studijavo prestižinėje Paryžiaus grafinio dizaino mokykloje „Ecole Estienne“. Prancūzijoje susidomėjusi karpyto popieriaus technika, kuri leidžia sukurti netikėtas erdvines knygas, E. Selena toliau gilinasi į šią sritį. Šiuo metu dailininkė gyvena ir kuria Paryžiuje.

Susitikimai su autore Paryžiuje taip pat vyks lapkričio 24-25 d. knygynuose „Les Champs Magnetiques“ ir „Le Divan Perché“, gruodžio 1 d. leidyklos „Gallimard Jeunesse“ stende Montrėjaus vaikų ir jaunimo knygų mugėje, kitų metų sausio 19 d. knygyne „L’Attrape-Coeurs“.

Rasos Juškevičiūtės nuotr.