Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Izraelyje – įspūdinga Dr. GoraParasit spektaklio premjera

Lietuvos kultūros institutas
Izraelyje - įspūdinga Dr. GoraParasit spektaklio premjera

Po sceniniu Dr. GoraParasit pseudonimu pasislėpusi teatro ir kino režisierė, dizainerė, prodiuserė Gintarė Minelgaitė Izraelyje pristatė savo naujausią darbą „Electric Dreams”. Naująjį pastatymą Dr. GoraParasit vystė ir premjerai paruošė Tel Avive, bendradarbiaudama su vietos aktorystės mokyklos „Nissan Nativ Acting Studio“ aktoriais Noam Marom, Ran Oz, Boniel Ofri, Naama Manor bei lietuviais Ričardu Myka ir Marijumi Mažūnu. Premjera Izraelio publikai įvyko spalio 31 d. tarptautinio skaitmeninės kultūros ir meno festivalio „PrintScreen“ atidarymo metu.

Aštuntus metus Holono Mediatekoje vykstantis skaitmeninio meno ir kultūros festivalis „PrintScreen” yra didžiausias tokio pobūdžio renginys Izraelyje, įtraukiantis partnerines institucijas – Holono dizaino muziejų, Holono sinemateką, Izraelio skaitmeninio meno centrą, Holono Mediatekos biblioteką ir kitas. Šiųmetinė festivalio tema „Fake it till you make it” koncentruojasi į ryšį tarp klastotės kaip kūrybos įrankio bei priemonės apgauti. Tai ypač aktuali tema turint omeny, kokią didelę įtaką šiandien turi technologijos nesuskaičiuojamų vaizdų ir audiovizualinio turinio gamyboje. Šio turinio kilmė ne visada yra aiški, bet nepaisant to, jis yra aktyviai naudojamas šiuolaikiniuose politiniame, socialiniame ir medijų kontekstuose. Ši situacija verčia mus vos ne kasdieną susimąstyti, ar tai, ką matome ir girdime, yra tiesa ar melas. „PrintScreen” festivalis kasmet izraeliečiams ir šalies svečiams siūlo spektaklių, koncertų, filmų, perfomansų, video peržiūrų, kompiuterinių žaidimų, dirbtuvių, paskaitų bei konferencijų įvairovę.

Festivalio atidarymo vakarą rodytas Dr. GoraParasit spektaklis-performansas „Electric Dreams“ kalba apie dabartinį požiūrį į ateitį per mokslinės fantastikos filmų istoriją, pradedant ankstyvuoju kinu, keliaujant link „Matricos“, animacijos bei šiuolaikinio kino. „Electric dreams” yra naujas darbas menininkės kūrinių serijoje, kurioje atkuriami mokslinės fantastikos filmai ir kameros judesys bei filmo montavimo technika transformuojami į profesionaliems teatro aktoriams pritaikytą judesio metodiką. Dr. GoraParasit kūryba, pripildyta sodrios, audiovizualinius žiūrovų pojūčius užvaldančios estetikos, padeda jiems naujai pažvelgti į tai, kaip mes priimame vizualią informaciją ir mus supantį jos perteklių bei kokia fizinė įtampa slypi po šiuo aktu. „Electric Dreams“ – intensyvus kino atkūrimo, jo pervaizdavimo procesas, į kurį kartu su G. Minelgaite pasinėrė Izraelio ir lietuvių aktoriai.

Dr. GoraParasit Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje baigė aktorystės, o vėliau Karališkojoje centrinėje iškalbos ir dramos mokykloje Londone teatro režisūros studijas. Jos kūryboje susipina kinas, teatras ir performanso menas, o konceptualinius meninius sprendimus diktuoja neoromokslų bei šiuolaikinių technologijų taikymas meno metodologijoje. 2013-2018 m. menininkė aktyviai kūrė ir vien šiemet Lietuvoje jau pristatė dviejų kūrinių premjeras – komiksų operą „Alpha“ Naujosios operos akcijos festivalyje bei performansą-gyvas skulptūras „PipeDreaming“ šiuolaikinio meno mugės „ArtVilnius“ metu.

„PrintScreen” festivalio atidaryme ir „Electric Dreams” premjeroje dalyvauti negalėję izraeliečiai turės progą dar kartą pamatyti „Electric dreams“ Petah Tikvos meno muziejaus naujojo parodų ciklo atidaryme lapkričio 8 d.

Projekto partneriai ir remėjai –  Dr. GoraParasit Production Estate, Lietuvos kultūros institutas, „PrintScreen” festivalis, Petah Tikva meno muziejaus, Hercilijos menininkų rezidencija, „Biseris” – inovacijos infrastruktūrai.