Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Menininkų duetas Pakui Hardware – MAXXI muziejuje Romoje

Lietuvos kultūros institutas

Spalio 19 d. Nacionaliniame XXI amžiaus meno muziejuje MAXXI Romoje atidaroma paroda „Low Form“, kurioje tarp žinomų pasaulyje menininkų vardų pristatoma ir lietuvių dueto Pakui Hardware instaliacija. Pakui Hardware, kurį sudaro Ugnius Gelguda ir Neringa Černiauskaitė, parodoje pristato naujai, specialiai šiai parodai sukurtą instaliaciją „On demand“, įsiliejančią į technologijų kuriamas tikroves nagrinėjančių kūrinių būrį. Pakui Hardvare yra pirmi Lietuvių menininkai, kurių darbus bus galima pamatyti MAXXI muziejuje.

Lietuvių menininkų parodoje eksponuojami kūriniai veikia tiek kaip mechaniniai įrenginiai, tiek kaip keisti personažai. Arba veikiau abu iškarto – aštriomis metalo kojomis įsirėžę į grindis jie šakojasi žvilgančiomis galūnėmis, padengtomis raštais ir silikono sluoksniais. Greta jų garuoja nenatūraliai ryškus skystis, drėkindamas erdvę ir aplink išdėstytus keraminius objektus. Šiais kūriniais menininkai kalba apie vis garsiau svarstomus planus ir strategijas išgauti naudingas iškasenas iš aplink žemę skriejančių kūnų, asteroidų. Žmogaus ar veikiau kapitalizmo pėdsakai skverbiasi gerokai iš šios planetos ribų.

Paroda „Low Form. Imaginaries and Visions in the Age of Artificial Intelligence“, kuruota Bartolomeo Pietromarchi yra šiuolaikinių menininkų technologinės ir siurrealistinės vaizduotės tyrimas, nuo kompiuteriu generuotų sapnų iki kūrybinių algoritmų ir avatarų, kurie kelia egzistencinius klausimus. Tai daugiau nei paroda, greičiau tyrimas, dirbtuvės ir diskusija temomis bei iššūkiais, susijusiais su mūsų santykiais su technoilogijomis ir neįtikėtinais evoliucijos sukurtais scenarijais. Paroda pristatoma kaip įkvepoiantis daugiasluoksnis ir multisensorinis ekranas.

Pakui Hardware yra 2014 m. Ugniaus Gelgudos ir Neringos Černiauskaitės įkurtas menininkų kolektyvas. Per kelis metus kolektyvas surengė solo parodas Modernaus meno muziejuje (MUMOK), Vienoje, Tenderpixel galerijoje, Londone, EXILE galerijoje, Berlyne ir Vienoje, kim? Šiuolaikinio meno centre, Rygoje, Šiuolaikinio meno centre, Vilniuje, Exo Exo, Paryžiuje, 321 Gallery, Brukline, Niujorke. Menininkų kūryba rodyta grupinėse parodose tokiose erdvėse kaip Šiuolaikinio meno centras, Vilnius (13-oji Baltijos trienalė), Orsė muziejus, Paryžius, Kunsthalė Basel, Bazelis, Šveicarija, Zachęta nacionalinės galerijos projektų erdvė, Varšuva, Kunstverein Brauschweig ir Kunstverein Freiburg, Vokietija, šiuolaikinio meno festivalyje Sesc_Videobrasil, San Paulas, Brazilija, BOZAR šiuolaikinio meno centras, Briuselis ir kt.

Lietuvių prisistatymo MAXXI muziejuje partneris Lietuvos kultūros insitutas

Paroda veiks iki vasario 24 dienos

Iliustracijosee:

01 Parodos “Low Form” kvietimas, MAXXI muziejus, Roma, 2018

02 Pakui Hardware kolektyvo nuotrauka, fotografė Laura Schaeffer, PW Magazine, Viena, 2018

03 – 04 Pakui Hardware, On Demand, 2017 (detalė), EXILE, Berlynas