Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Veronos meno mugėje – penkios galerijos iš Lietuvos

Lietuvos kultūros institutas

Nuotraukoje: Rimanto Milkinto darbas „Now 2018”, AV17

Keturioliktą kartą vyksiančioje Veronos meno mugėje ArtVerona bus pristatyta nauja programos dalis – Focus On. Debiutui pasirinkta Lietuva, todėl spalio 12-15 dienomis Veronoje bus galima sutikti net penkias Lietuvos galerijas.

ArtVerona meno vadovė Adriana Polveroni, pristatydama mugės naujienas teigė, jog siekiant mugei suteikti tarptautiškumo, ypač kreipiant žvilgsnį į Šiaurės rytų Europą, fokusas bus sutelktas į įdomiausias užsienio šalių galerijas. Šiemet tai yra 100-ąsias atkurtos valstybės metines švenčianti Lietuva.

Focus Lituano bus nedidelė „sala” Veronos meno mugėje, dreifuojanti plačiame meno rinkos lauke, labai gaivališka ir nenusistovėjusi, ieškanti savo vietos ir taip atspindinti šiandienos aktualijas. Mugėje dalyvaus penkios galerijos iš Lietuvos – The Rooster Gallery, Contour art gallery, Meno parkas, AV17 ir Meno niša, kurios pristato 20-ies Lietuvos menininkų nuo šiemet bakalaurą baigusios tapytojos iki Nacionalinės premijos laureatės, kurių darbai, formatai ir raiškos priemonės bei technikos apima platų spektrą nuo konceptualios skulptūros iki šiuolaikinių tarpdisciplininių ieškojimų, nuo vyresnės kartos skulptorių šiandieninių darbų, unikalių plataus formato drobių technikų ir medijų menininkų darbų apie kitus menininkus. Mugėje nuo kinetinės skulptūros iki spalvos tapyboje dekodavimo, nuo ramaus nordiško žvilgsnio iki saviironijos ir mus pačius atspindinčio veidrodžio bus galima ieškoti savo Utopijos.

Mugės tema yra Utopija, kuria klausiama: tai projektas, svajonė ar grėsmė? Todėl mugės rengėjams įdomus platesnis Lietuvos kultūros lauko kontekstas, kaip ir kodėl menininkai kuria, ką ir kaip renka kolekcionieriai. Mugės organizatoriai siekia parodyti publikai naują kryptį, naują šalį ir naują mąstymą. Mugėje ypatingai daug dėmesio skiriama kolekcionieriams, Italijai būdingam lėtam kultūros (kaip ir maisto) judėjimui, kuriant nekomercinę atmosferą. Mugės meno vadovė Adriana Polveroni, pristatydama plačią mugės programą teigia: „Norėjau fokuso programą pradėti nuo Lietuvos, nes tai jauna, auganti šalis, kurioje juntamas siekis ne tik daryti, bet ir padaryti. Lietuvoje meno ir kūrybos entuziazmas pasireiškia konfrontacijomis, atradimais, žingeidumu ir vaizduote. Galerijos, kurias pakvietėme, atsiliepė su didžiuliu šiltumu, dėmesiu ir entuziazmu ir aš manau, tai yra labai svarbu kalbant apie meno rinką”.

Mugėje dalyvaus ir Lietuvos pasirodymą nupieš Romoje gyvenanti scenografė Medilė Šiaulytytė. Lietuvos fokusas atsispindės ir vienoje iš kolekcininkams skirtų diskusijų, kurios tema – „Collecting: a passion for life / Lithuania: an international approach” (Kolekcionavimas kaip gyvenimo aistra/ Tarptautinis požiūris į Lietuvą). Taip pat mugės metu bus rengiamas pasivaikščiojimas po Lietuviškas galerijas su kuratore Benedetta Carpi de Resmini, o Lietuvių menininkė Eglė Ridikaitė pasakos apie savo darbus programoje „Io, l’opera e tu”  (Aš, darbas ir tu), kurios tikslas – provokuoti dialogą tarp menininko, kuratoriaus ir žiūrovo.

Keturioliktoje Veronos meno mugėje, kuri vyks spalio 12-15 dienomis, dalyvaus per 150 galerijų. Mugė temiškai padalinta į 6 dalis – Grand Tour, kuriame dėmesys skiriamas Italijos meninkams, Raw Zone – parodinės ir projektinės erdvės, Scouting – tyrimo ir kompleksinių projektų erdvė, Independent spaces, naujas formatas, dedikuotas nekomercinėms erdvėms, skirtoms šiuolaikinio meno kalbai ir Main section – pagrindinė erdvė, skirta tiek vidurinės karjeros autoriams, tiek meistrams ir jauniems menininkams. Modernaus meno tarptautinė kruopščiai atrinkta mugės dalis įkurdinta atskirai, ji vadinsis BoMa – best of Modern. Pernai mugė sulaukė 23 tūkstančių lankytojų, tikimasi, jog ir šiemet jų skaičius augs, laukiama per 500 kolekcionierių.

Lietuvos dalyvavimas mugėje vyksta bendradarbiaujant su Lietuvos kultūros institutu ir remiant Lietuvos kultūros tarybai.