Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Klaipėda ir Vilnius – tarptautinių scenos menų ekspertų rugsėjo kalendoriuose

Lietuvos kultūros institutas

Šį rudenį Lietuvos kultūros instituto (LKI) vykdomos Vizitų programos vinis – scenos menų profesionalai. Apie dvi dešimtys tarptautinių festivalių, užsienio teatrų ir kitų įtakingų organizacijų vadovų iš Europos ir Azijos šalių atvyks susipažinti su žanriškai ir geografiškai išaugusia Lietuvos scenos menų panorama. Atvykstantys ekspertai mūsų šalies teatro lauką rugsėjį tyrinės ne tik tradicinėje Vilniaus tarptautinio teatro festivalio „Sirenos“ lietuviškoje programoje Vilniuje, bet ir pirmą kartą rengiamoje Lietuvos lėlių teatro vitrinoje „Materia Magica“ Klaipėdoje.

LKI Vizitų programa sukūrė galimybes Lietuvos lėlių teatrų spektaklius įvertinti Jungtinės Karalystės, Kinijos, Izraelio, Vokietijos, Lenkijos, Kroatijos profesionalams. Jie susirenka į Klaipėdą rugsėjo 20-23 dienomis. Į „Sirenų“ publikos būrį rugsėjo 27-30 dienomis įsilies reikšmingi globalaus scenos menų lauko „žaidėjai“ iš Italijos, Lenkijos, Kinijos, Vokietijos, Italijos, Ukrainos.

„Džiaugiamės jau tradiciniu tapusiu Lietuvos kultūros instituto ir festivalio „Sirenos“ bendradarbiavimu, o taip pat Vizitų programos indėliu į partnerystę su pirmą kartą rengiama Lietuvos lėlių teatro vitrina Klaipėdoje. Galbūt galima daryti prielaidą, kad sėkmės istorijos, susiklosčiusios po ekspertų vizitų „Sirenose“ – inicijuotos gastrolės, koprodukcijos ir kiti tarptautiniai mūsų teatro pripažinimo ženklai – įkvėpė ir kitas platformas atrasti šį puikų įrankį. Klaipėdos lėlių teatro festivalio rengėjų aktyvumas ir pasiryžimas jau su pirmuoju renginiu patekti į globalų scenos menų žemėlapį – puikus pavyzdys, kad ambicingos iniciatyvos gimsta ne tik sostinėse“, – svarstė Lietuvos kultūros instituto direktorė Aušrinė Žilinskienė.

„Ne tik vitrinos organizatoriui Klaipėdos lėlių teatrui, bet ir Lietuvos lėlių teatrui apskritai didžiulis užsienio ekspertų susidomėjimas ir noras atvykti į pirmąją „Materia Magica LT“ vitriną yra ženklas, kad tokio kvietimo iš Lietuvos pusės tikrai reikėjo. Vis dėlto jei ne užsimezgęs gražus bendradarbiavimas su Lietuvos kultūros institutu, nebūtų pavykę pasikviesti tiek svarbių ekspertų ir iš kaimyninių šalių, ir iš tolimesniųjų Kinijos, Japonijos, Izraelio, Turkijos. Labai tikimės, kad ši mūsų partnerystė ne tik tęsis, bet ir atneš visų taip laukiamų vaisių: gims bendri Lietuvos ir užsienio menininkų projektai, Lietuvos lėlininkai bus kviečiami į festivalius užsienyje, lietuviškas lėlių teatras taps plačiau žinomas tarptautinėje bendruomenėje,“ –  teigė festivalio „Materia Magica“ direktorė Aušra Juknevičienė.

Jubiliejinio, penkioliktojo, Vilniaus tarptautinio teatro festivalio „Sirenos“ rengėjai taip pat vertina ilgametį bendradarbiavimą su LKI Vizitų programa: „Atvykstantys tarptautinių festivalių programų sudarytojai, prodiuseriai, teatro kritikai ir tyrinėtojai iš įvairių šalių turi puikią progą susipažinti ne tik su naujais garsiausių režisierių darbais, bet ir su jauna mūsų šalies teatro scena. Šiemet užsienio ekspertai pamatys devynis įvairiuose Lietuvos teatruose sukurtus spektaklius. Festivalio metu taip pat numatomi net keturi tinklaveikos renginiai, kuriuose lietuviškų scenos menų organizacijų atstovai galės susitikti su užsienio svečiais ir užmegzti naujus profesinius ryšius,” – sakė „Sirenų“ lietuviškos programos koordinatorė Kristina Savickienė.

Lietuvos kultūros instituto nuo 2015 m. vykdoma Vizitų programa yra vienas efektyviausių būdų pristatyti ir populiarinti Lietuvos kultūrą užsienyje, o taip pat stiprinti Lietuvos menininkų ir kultūros profesionalų įsitvirtinimą tarptautiniuose tinkluose. Programa yra skirta įvairių sričių šiuolaikinio meno kuratoriams, festivalių ir rezidencijų atstovams, kultūros apžvalgininkams, leidėjams, kuriems suteikia galimybę iš arti susipažinti su Lietuvos menų scena, atrasti Lietuvos kūrėjus, institucijas ir operatorius, užmegzti ir stiprinti tarptautinį bendradarbiavimą. Vizitų programa taip pat Lietuvos kultūros lauką supažindina su naujomis kultūros vadybos praktikomis ir skatina idėjų mainus.

Pagal Vizitų programą, kurios kasmetinis biudžetas tesiekia 50 tūkstančių eurų, Lietuvoje jau apsilankė apie 400 kultūros profesionalų iš 25 skirtingų pasaulio valstybių, jiems Lietuvos kultūros institutas kartu su Lietuvos kultūros atašė suorganizavo daugiau nei 1500 susitikimų su mūsų šalies kūrėjais ir kultūros operatoriais. Avinjono festivalis, Seulo scenos menų festivalis, Jeruzalės šokio savaitė – tai tik keletas garsiausių platformų, kuriose po pirmosios pažinties per Vizitų programą jau pasirodė Lietuvos menininkai. Kasmet įvyksta teatro, šokio, vizualiųjų menų bendri projektai ir koprodukcijos, solidžiose užsienio leidyklose pasirodo Lietuvos rašytojų knygos.

Programa vykdoma glaudžiai bendradarbiaujant Lietuvos kultūros institutui, kultūros atašė, Lietuvos ir užsienio kultūros lauko profesionalams. Programą iš dalies finansuoja Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos kultūros taryba.