Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

,,Kiasma” teatre Helsinkyje – Eglės Budvytytės interaktyvus performansas

Lietuvos kultūros institutas

Žinoma menininkė Eglė Budvytytė Helsinkyje esančio „Kiasma“ šiuolaikinio meno centro teatro erdvėje „Kiasma Theatre“ pristatys interaktyvų performansą „Orkos ir vulkanai – užkeikimų karaokė“ (Orcas and Volcanos – Incantation Karaoke), nagrinėjantį eko feminizmo reiškinį ir įvairių gyvybės rūšių nykimo procesą.

E. Budvytytė pirmą kartą pristato savo kūrinį Suomijoje, taip pat pirmą kartą atlieka performansą tradicinėje teatro erdvėje.

„Man įdomu kurti atsikartojimą, ritmą, pamatyti jį kaip tam tikrą burtažodžių, užkalbėjimų formą. Tokia bus pirmoji dalis, antrojoje kviesiu auditoriją dainuoti kartu. Noriu tai pateikti abstrakčios karaokės forma – be vaizdų ar melodijų“, – sako E. Budvytytė.

„Orkos ir vulkanai – užkeikimų karaoke“ perteikia autorės idėją apie dainas kaip poezijos formą, apie ritmą, taktilinę kalbos formą.

Performansas yra sukurtas bendradarbiaujant su dramaturgu Bartu Groenendaaliu. „Orkos ir vulkanai – užkeikimų karaoke“ – ankstesnio E. Budvytytės kūrinio „Skystoji galia neturi gėdos” (Liquid Power Has No Shame) tęsinys.

Premjera vyks „Kiasma“ teatre šeštadienį, 2018 m. rugsėjo 15 d., 4 val.

E. Budvytytės kūrinio pristatymas – „Kiasmo“ parodos „There and Back Again“ dalis, skirta paminėti Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį.

Eglė Budvytytė (g. 1981 m.) – Nyderlanduose gyvenanti video ir performanso menininkė. Savo darbuose ji nagrinėja kūno gebėjimą priešintis viešųjų erdvių formuojamoms elgesio dogmoms.

Bart Groenendaal (g. 1957 m.) – olandų menininkas ir režisierius, kurio darbai susiję su tarpkultūrinės visuomenės poezija ir žiniasklaidos įvaizdžiu.

Partneris – Lietuvos kultūros institutas