Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Lietuvos kultūra pasaulio spaudoje: liepos iškarpos

Lietuvos kultūros institutas

Dalijamės Lietuvos kultūros personalijų, įvykių ir reiškinių atspindžiais pasaulio žiniasklaidoje, kuriuos užfiksavome šių metų liepą.

Įtakingasis JAV leidybos profesionalų žurnalas „The Publishers Weekly” publikavo Evelinos Daciūtės ir Aušros Kiudulaitės knygos „Laimė yra lapė” (angliškas pavadinimas „Fox on the Swing”, leidykla „Thames & Hudson”) recenziją, kurioje pripažįsta, kad „šviežias ir netikėtas lietuviškasis importas” nepasiduoda lengvam įvardijimui.

Anglakalbis Vokietijos portalas „Exberliner.com” paskelbė interviu su „avangardo krikštatėviu” Jonu Meku. kuriame šis prisipažįsta, kad nėra daug nuveikęs, tiesiog labai ilgai gyvenęs.

Architektūros naujienų portalo „ArchDaily“ Europos skilties redaktorius Jamesas Tayloras-Fosteris lankėsi Lietuvoje kaip Lietuvos kultūros instituto vykdomos Vizitų programos dalyvis. Vienas šio vizito rezultatų – straipsnis apie Kazio Pakšto siūlytą Baltoskandijos idėją sujungus Baltijos ir Skandinavijos šalis, sukurti ekonomiškai stiprią ir tarptautinėje erdvėje įtakingą buferinę zoną tarp Vakarų ir Rytų.

Lietuvos soprano Asmik Grigorian Zalcburgo festivalio publikai pristatytoje Richardo Strausso „Salomėje”, kurią režisavo legendinis italų teatro menininkas Romeo Castellucci sukėlė tikrą ovacijų audrą: pristatome recenziją austrų portale Vol.at ir dainininkės portretą vokiečių dienraštyje „Süddeutsche Zeitung”.

Ilgai brandintomis įžvalgomis apie Lietuvos kultūros instituto organizuoto festivalio „Flux“ metu parodytą operą „Geros dienos!“ portale „Alfabeta2” dalijasi italų rašytojas, poetas Daniele Vergni: „Vaiva Grainytė (libreto autorė), Lina Lapelytė (kompozitorė), Rugilė Barzdžiukaitė (režisierė ir scenografė) mums pateikė „Geros dienos!“, kuri ironiškai atskleidžia kitą kapitalizmo veidą. Čia nėra moralinių skundų, kaip nėra ir pradžios bei pabaigos, o tik kelionės atkarpa, kurioje mes visi dalyvaujame tarp pyptelėjimų, tarp jų istorijų ir tarp produktų”.

Prancūzų portalas „Beauxarts.com” „koketiško Vilniaus miesto širdyje” aptiko Menų spaustuvę, kurią išskiria kaip vieną iš alternatyvaus meno vietų, kurias būtina pamatyti Europoje: „Menų spaustuvė“ kasmet priima Europos meninio avangardo grietinėlę. Vieta, kuriai vadovauja menininkai ir kuri yra skirta menininkams, siūlo tris ambicingus festivalius, žyminčius sezoną: vieną skirtą cirko menui, kitą – jaunimui, o likusysį – gatvės teatrui. Tai kryptis par excellence šeimoms ir žaidžiantiems!” Visą straipsnį skaitykite čia.

Internetinis vokiečių dizaino leidinys „Form.de” rašo apie Lietuvos Nacionalinėje dailės galerijoje veikiančią parodą „Daiktų istorijos”.