Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Linos Lapelytės performansas – veikiančioje hidroelektrinėje Italijoje

Lietuvos kultūros institutas

Lina Lapelytė – pirmoji Lietuvos menininkė, dalyvaujanti Italijos šiuolaikinio performanso festivalyje „Centrale Fies“. Jos performansas „Candy Shop – the Circus“ bus atliktas liepos 22 dieną „Centrale Fies“ rezidencijoje, įkurtoje vis dar veikiančioje Drodeseros hidroelektrinėje.

Trisdešimt aštuntąją kartą organizuojamą festivalį rengia „Centrale Fies“ – nepriklausomas šiuolaikinio performatyvaus meno rezidencijų ir produkcijos centras. Šių metų festivalio tema – „Supercontinent“ („Superkontinentas“) provokuoja šūkiu „superkontinente tu gali pastatyti savo palapinę nakčiai dykumoje, o ryte atsidurti kalno viršūnėje“. Dviejų savaičių trukmės festivalyje rodomi ne tik „Centrale Fies“ rezidencijoje sukurti, bet ir kviestiniai performansai, kurių vienas – L. Lapelytės „Candy Shop – the Circus“.

L. Lapelytės kūrinys yra pavadintas pagal repo muzikos atlikėjo, žinomo „50 cent“ pseudonimu, sukurtą hitą „Candy shop“. Septynioms moterims, vyrų chorui, būgnininkei ir marširuojančiam orkestrui sukurtoje operoje-performanse galios žaidimai performuojami į lopšines, pasakojančias apie grožį, lytį, kasdienybę.

Menininkės kūrybinės praktikos flirtuoja su pop kultūra, lyties ir amžiaus stereotipais, nostalgija. Ji eksperimentuoja su įvairiomis performatyvumo formomis, peržengia žanro ribas, įtraukia folkloro ritualus, jungia juos su populiariąja muzika bei opera. L. Lapelytės, Rugilės Barzdžiukaitės ir Vaivos Grainytės sukurta opera „Saulė ir jūra“ atstovaus Lietuvai 2019 metų Venecijos meno bienalėje.

„Candy Shop – the Circus“ festivalyje bus atliktas bendradarbiaujant Lietuvos kultūros institutui ir kultūros atašė Julijai Reklaitei.

 

Daugiau informacijos rasite pagal žemiau pateiktas nuorodas:

http://www.centralefies.it/supercontinent2/program-lw-linalapelyte.html

http://www.linalapelyte.com/