Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Romualdo Požerskio kūryba – ES šalių fotografų parodoje Londone

Lietuvos kultūros institutas

Romualdas Požerskis atstovaus Lietuvai tarptautinėje parodoje „Another Europe“, kuri vyks liepos 12 – rugpjūčio 9 d. netoli Londono Kings Cross stoties.

Austrijos kultūros forumas Londone, EUNIC tinklas ir Europos Sąjungos atstovybė Londone pakvietė ES šalių fotografus dalyvauti parodoje viešoje erdvėje Londone, kuri bus instaliuota ant specialiai sumontuotų suoliukų. Paroda vyks keturias savaites prie vienos didžiausių Londono stočių – Kings Cross. Ši stotis ir jos apylinkės yra viena labiausiai lankomų ir dinamiškiausių vietų Londone, todėl tikimasi, kad parodą pamatys tūkstančiai lankytojų.

Parodos tema „Kitokia Europa“ (angl. „Another Europe“) yra susijusi su kultūros paveldu. Parodos kuratorius britas Hamishas Parkas pasirinko neįprastą kultūros paveldo aspektą – nykimą. Kultūros paveldas parodoje interpretuojamas plačiai ir apima kultūrines, socialines ir ekonomines ES ir atskirų šalių tradicijas.

Parodoje eksponuojamas Romualdo Požerskio darbas yra ilgametės menininko fotografijų serijos „Atlaidai“ (1974-2001) dalis. Šią seriją fotografas jau  yra pristatęs daugelyje pasaulio šalių, ji ypač vertinama užsienio fotografijos profesionalų bei mėgėjų.

„R. Požerskio nufotografuoti dabartinėje Lietuvoje švenčiami atlaidai kelia ne vien nostalgiškų prisiminimų bangą tiems, kurie turėjo progos į tokius atlaidus važinėti dar prieškariniais laikais, bet ir pagarbą Lietuvos žmogui, kuris iki šiol išlaikė tikėjimą ir stiprų prisirišimą prie šių senųjų kaimo tradicijų. Jo fotografijose, kaip ir mūsų atmintyje, stojasi prieš akis didžiųjų atlaidų epizodai: arklių traukiamos „pavados“ su jauniausiu sūnumi ant priekinio sosto tarp tėvo ir motinos, likusi šeimyna ant minkšto šieno toliau vežime; miestelyje ar bažnytkaimy kaimynų ir draugų susitikimai šventiškai pasidabinus, rimti pokalbiai vyrų būrelyje, šnibždėjimaisi tarp moterų“ (A. Kezys).

Parodos „Another Europe“ partneris – Lietuvos kultūros institutas.

Parodos vieta: King’s Cross – šalia King’s Boulevard ir Pancras aikštės, Londone

Parodos laikas: 2018 m. liepos 12 d. – rugpjūčio 9 d.

Daugiau informacijos: http://www.acflondon.org/events/another-europe/