Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos

Jaunieji Lietuvos teatro kūrėjai vėl skina laurus Spoleto festivalyje!

Lietuvos kultūros institutas

2018 metų birželio 29 – liepos 3 dienomis Spoleto mieste (Italija) vyko konkursas „Jaunas Europos Teatras“, kuriame ką tik bakalauro studijas baigusių Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų spektaklis „I dreamt that somebody called me darling“ pagal Haroldo Pinterio pjesę „Iš pelenų į pelenus“ pelnė pirmąją vietą.

Prieš keletą metų šiame konkurse triumfavo net du režisierės Kamilės Gudmonaitės spektakliai – „Sapnas” ir „Dievas yra DJ”.

Šiemet  spektaklio režisierė Eglė Švedkauskaitė ir aktoriai Kamilė Galkutė bei Petras Šimonis buvo apdovanoti už „režisūros skaidrumą ir aktorinę meistrystę“, pasak konkurso komisijos pirmininkės Monicos Vanucchi. Inspiruoti Haroldo Pinterio pjesės, kurioje šalia vyro ir moters santykių temos plėtojamas Holokausto aukų atminimo motyvas, lietuviai sukūrė į sapnišką atmosferą panardintą spektaklį. Italų komisija gyrė pasirinktą minimalistinį spektaklio vizualinį sprendimą ir jaunų aktorių emocinę raišką.

Spolete jau 61 metus vykstantis festivalis „Festival dei Due Mondi“ sukviečia teatro mylėtojus iš visos Europos, o šeštą kartą jo programoje organizuojamas konkursas „Jaunas Europos teatras“ suteikia galimybę pristatyti savo darbus studentams. Konkursą organizuoja Nacionalinė Silvio d‘Amico teatro akademija Romoje, kuri yra Europos teatro mokyklų ir akademijų sąjungos narė. Šiemet į konkursą aplikavę studentai savo spektakliui turėjo pasirinkti britų dramaturgo Haroldo Pinterio pjesę, taip pažymint dešimtmetį po garsaus menininko mirties.

Spektaklio kūrėjų dalyvavimą festivalyje iš dalies finansavo Lietuvos kultūros institutas.