Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Lietuviško miško instaliaciją Londone aplankė daugiau nei 10 tūkst. smalsuolių

Lietuvos kultūros institutas

 

„The Building Site“ (liet. „Statybvietė“) – tai kraštovaizdžio architektės Sigitos Simonos Paplauskaitės suprojektuota šiuolaikinį miestą atliepianti instaliacija, sukurta Londone šių metų birželio 8 dieną. Atvira lankytojams kasdien, instaliacija yra Londone centre –  priešais Šv. Pauliaus katedrą pagrindiniame pėsčiųjų take, vedančiame nuo katedros į „Millennium” tiltą bei Tate Modern muziejų.

Instaliacijos kūrimo istorija prasidėjo tuomet, kai Britų Tarybos ofise buvo pristatytas Londono architektūros festivalis bei jo 2018 metų tema- Londono identitetas. Lietuvos kultūros atašė Jungtinėje Karalystėje Justė Kostikovaitė kartu su partneriais nagrinėjo Londono identiteto temą ir pasiūlė penkias galimų projektų idėjas, iš kurių Londono architektūros festivalio rengėjai pasirinko vieną – „Statybvietę“.

Lietuvės instaliacija yra vieno prestižinių architektūrai skirtų didžiulių visą miestą apimančių renginių „London Festival of Architecture“ dalis. Festivalis apima daugiau nei 400-us renginių . Šis paviljonas kelia viešų Londono erdvių nuosavybės klausimą bei kviečia žiūrovus permąstyti urbanizacijos, paveikusios vietines bendruomenes bei natūralią ekosistemą, pasekmes. Kasdien instaliacija sulaukia iki 1000 žiūrovų. Ji pastatyta taip, kad  pasisavina dalį viešosios erdvės, taip sukurdama „statybvietę“ išorėje. Tokiu būdu instaliacija atspindi nuolat besikeičiantį Londoną, o viduje lankytojams parodo mišką, kuris kertasi su įprastu Londono įvaizdžiu.

„The Building Site“ yra vienas ryškiausių „London Festival of Architecture kūrinių, kuris, pasak Londono architektūros festivalio vadovės Rosos Rogina, sulaukia bene daugiausiai dėmesio. Projekto autorė Sigita Simona Paplauskaitė yra jauniausia iš šešiolikos festivalyje dalyvaujančių menininkų. Kitas instaliacijas pristato Zaha Hadid galerija, „Pyramidion”, „Sculpture in the City” ir kt.

Pavilijonas atidarytas birželio 8 d., atidarymo renginyje dalyvavo Vėjūna Zalalytė, iš atėjusių žmonių suformavusi dainų ratą ir kartu atlikusi tradicines lietuvių liaudies dainas. Savaitgaliais „The Building Site“ tampa kultūrinių renginių namais. Net šeši sėkmingai įvykę renginiai pritraukė daugiau nei 1600 žiūrovų bei dalyvių. Jie visi yra atviri ir nemokami, įskaitant miesto ir gamtos temą nagrinėjančius eksperimentinius performansus, poezijos skaitymus, dokumentinių filmų peržiūras ir kt.

Lietuvos paviljonas pritraukė daugiau nei 10 000 žmonių per dvi savaites. Žiūrovai noriai lankosi paviljone ir diskutuoja projekto keliamų klausimų temomis. Lankytojai taip pat dalinasi savo mintimis apie gamtos įtraukimo į miesto planavimą svarbą, džiaugiasi galėdami padėti su sodininkyste ar paprasčiausiai fotografuoja instaliaciją ar save instaliacijoje – kuria asmenukes.

„The Building Site“ buvo pastatytas per vieną savaitę kartu su 15 savanorių. Konstrukcijos fazė buvo išskirtinai svarbi sudarant įvairius ryšius su Londono miestu, Miesto informacijos centru, Šv. Pauliaus katedros darbuotojais, „Kuwait Investment Office“ darbuotojais, o instaliacija rūpinosi ir Londono parkų bei tiltų komandos. Keli instaliacijoje naudojami augalai perduoti „Griffin“ mokyklos miško projektui. Per šį laiką gimė ir naujas meno kūrinys – vietinis grafikas Valero Doval pasiūlė sukurti meno kūrinį ant pavilijono išorinių sienų. Valero Doval darbai – tai žaisminga ir spalvota miesto imitacija, pasisavinusi skirtingas miestui būdingas formas bei gamtos ženklus.

Projekto remėjai ir partneriai: Lietuvos turizmo taryba, Lietuvos kultūros institutas, Lietuvos Respublikos ambasada Jungtinėje Karalystėje, „Loving Your Garden”, Xoan Perez, Indorama, “Coles Nurseries”, “Bruns Pflanzen”.

 

Būsimi renginiai instaliacijoje:

 

Birželio 29 d., 19:00

The Building Site: The Happy Hypocrite – Tolstoyevsky //LFA

Trumpos Jono Žakaičio ir Monikos Kalinauskaitės istorijos iš dešimtojo „The Happy Hypocrite – Tolstoyevsky“ žurnalo, kuriame tiriama kaip Tolstojaus darbai siejasi su architektūra

https://www.facebook.com/events/2123964061173009/

 

Birželio 30 d., 20:00

UŽDARYMAS

The Building Site: You Pay, I Pay, We Pay, This Is Payment //LFA

Performansas, atskleidžiantis jungtis tarp mūsų kūnų ir besikeičiančio gamtos ir miesto santykio kraštovaizdžio po mūsų kojomis. Autorės: Milda Lembertaitė ir Amelia Prazak

https://www.facebook.com/events/175312943158934/

 

AUTORĖS BIOGRAFIJA

Sigita Simona Paplauskaitė (g. 1989, Lietuvoje) yra architektė, kraštovaizdžio dizainerė ir menininkė, gyvenanti tarp Londono ir Briuselio. Sigitos Simonos praktika siekia aprėpti urbanizacijos poveikį gamtai ir keliamas socialines problemas, naudojant miestą kaip atsparią priemonę.

Savo praktika architektė siekia praplėsti kraštovaizdžio architektūros ribas, kartu įtraukdama tokias disciplinas kaip mokslas, menas ar technologijas, suteikiančius eksperimentiniams projektams naujų interpretacijų.

Sigita Simona studijavo PGDip, kraštovaizdžio architektūrą, Kingstono universitete Londone (2017); Architektūros bakalaurą baigė Vilniaus Gedimino technikos universitete (2011); Architektūrą ir miesto planavimą studijavo Instituto Universitario de Lisboa (ISCTE-IUL) su Erasmus programa (2010). 2017 m. jos portfolio buvo pastebėtas ir Jungtinės Karalystės kraštovaizdžio instituto. Sigita Simona įkūrė kolektyvą Microfolies Belgijoje, pagrindinė “Charlemagne” jaunojo prizo laimėtoja (2012).

www.sigitasimona.com

Sekite mūsų projektą ir renginius :

Twitter: @LFAbuildingsite

Instagram: @buildingsiteLFA

Facebook: https://www.facebook.com/events/207931996599549/

Internetinis puslapis: sigitasimona.com

 

Adresas: Carter Lane Gardens, EC4M 8BX

Paviljonas yra šalia London City informacijos centro, priešais Šv. Pauliaus katedrą, kur prasideda Peter’s Hill pėsčiųjų gatvė