Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Atvykau, sutikau, atradau: užsienio kuratorių vizitai Lietuvoje

Lietuvos kultūros institutas

Birželio 9 dieną 15 val. šiuolaikinio meno mugėje „ArtVilnius’18“ (Litexpo, Laisvės pr. 5, Vilnius) Lietuvos kultūros institutas pristatys unikalią tiriamųjų kultūros vizitų programą, kasmet į Lietuvą atvedančią daugiau nei po šimtą įtakingų užsienio meno institucijų kuratorių, festivalių organizatorių, prodiuserių, kultūros žurnalistų ir kitų šios srities profesionalų.

Susitikimų su užsienio kuratoriais patirtimi dalysis menininkai Lina Lapelytė ir Julijonas Urbonas, „Rupert“ direktorė Justė Jonutytė, apie tai, kaip užmezgami ryšiai su užsienio kultūros institucijų atstovais papasakos kultūros atašė Elena Keidošiūtė, programos veikimo principus ir sėkmingo bendradarbiavimo pavyzdžius pristatys programos vadovė Kristina Agintaitė. Pokalbį moderuos kultūros žurnalistė Jogintė Bučinskaitė.

Lietuvos kultūros instituto nuo 2015 m. vykdoma Vizitų programa yra vienas efektyviausių būdų pristatyti ir populiarinti Lietuvos kultūrą užsienyje, o taip pat stiprinti Lietuvos menininkų ir kultūros profesionalų įsitvirtinimą tarptautiniuose tinkluose. Programa yra skirta įvairių sričių šiuolaikinio meno kuratoriams, festivalių ir rezidencijų atstovams, kultūros apžvalgininkams, leidėjams, kuriems suteikia galimybę iš arti susipažinti su Lietuvos menų scena, atrasti Lietuvos kūrėjus, institucijas ir kuratorius, užmegzti ir stiprinti tarptautinį bendradarbiavimą. Vizitų programa taip pat Lietuvos kultūros lauką supažindina su naujomis kuravimo praktikomis ir skatina idėjų mainus.

„Siekiame, kad Lietuvos menininkai ne tik būtų matomi svarbiausiuose užsienio festivaliuose ir kuruojamuose projektuose, bet ir taptų atpažįstami, užmegztų ilgalaikius ryšius, – pasakoja K. Agintaitė. – Manau, kad gegužę įvykęs Lietuvos menų festivalis Romoje „Flux“ yra vienas sėkmingiausių Vizitų programos rezultatų – didžioji dalis festivalio programos buvo sudaryta glaudžiai bendradarbiaujant su garsiomis Italijos kultūros institucijomis ir kuratoriais, kurių pažintis su Lietuvos menininkais prasidėjo būtent tiriamųjų vizitų metu. Tikiuosi, kad ši sinergija duos rezultatų ir ateityje“.

Pagal Vizitų programą, kurios kasmetinis biudžetas nesiekia 50 tūkstančių eurų, Lietuvoje jau apsilankė daugiau nei 370 kultūros profesionalų iš 25 skirtingų pasaulio valstybių, jiems Lietuvos kultūros institutas kartu su Lietuvos kultūros atašė suorganizavo daugiau nei 1500 susitikimų su mūsų šalies kūrėjais ir kultūros operatoriais. „Avinjono festivalis, Folkestone trienalė, Seulo scenos menų festivalis, Jeruzalės šokio savaitė – tai tik keletas garsiausių platformų, kuriose jau pasirodė Lietuvos menininkai. Džiugina teatro, šokio, vizualiųjų menų bendri projektai ir koprodukcijos, stiprus tarptautinis bendradarbiavimas Lietuvoje vystomuose projektuose, kaip, pavyzdžiui „Kaunas kultūros sostinė 2022“, solidžiose užsienio leidyklose pasirodžiusios lietuvių literatūros knygos, – džiaugiasi programos vadovė K. Agintaitė. – Svarbu paminėti ir tai, kad visi pasiekimai tampa įmanomi glaudžiai bendradarbiaujant bent keturiems lygiaverčiams partneriams: Lietuvos kultūros institutui, kultūros atašė, Lietuvos ir užsienio kultūros lauko profesionalams ir institucijoms“.

Šių metų rudenį Brėmeno „GAK“ galerijoje vykstančios Andrejaus Polukordo, Albertos Saukaitytės ir Augusto Serapino parodos, Seulo scenos menų festivalyje rodomas OKT / Vilniaus miesto teatro spektaklis „Žuvėdra“ papildys Vizitų programos pasiekimų sąrašą.