Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Gegužės mėnesį Lenkijoje vykstančiuose festivaliuose – Lietuvos teatras, muzika, dizainas, kinas

Lietuvos kultūros institutas

 

Gegužės mėnesį Lenkijoje plačiai pristatoma Lietuvos kultūra ir menas.

Gegužės 19 d. Tarptautiniame teatro festivalyje „Kontakt“ Torūnėje pasirodė Lietuvos nacionalinis dramos teatras, kuris pristatė lenkų režisieriaus Łukaszo Twarkowskio režisuotą spektaklį „Lokis“. Po net keturiais „Auksiniais scenos kryžiais“ šiais metais Lietuvoje apdovanoto spektaklio legendiniame teatro festivalyje „Kontakt“ lenkų teatro kritikai negailėjo pagyrų aktoriams („aktoriai puikiai atliko jiems iškeltą nepaprastai sudėtingą užduotį – vienu metu būti teatro aktoriumi ir vaidinti prieš kino kamerą“) bei šviesų ir vaizdo projekcijų dailininkams, kurie sugebėjo techniškai suvaldyti vizualinę spektaklio dalį („puikiai sukomponuoti spektaklio vaizdai ilgai išlieka atmintyje“). Iš Torūnės teatras išvyko į Varšuvą, kurioje spektaklis „Lokis“ gegužės 27 d. bus parodytas Tarptautiniame teatro festivalyje „Teatriniai Varšuvos susitikimai“.

Tuo tarpu Lodzėje, žymiausiame Lenkijoje tarptautiniame dizaino festivalyje „Łódź Design Festival“ taip pat gegužės 19 d. buvo atidaryta Lietuvos ir Lenkijos dizainerių Julijos Janulaitytės ir Agnieszkos Bar dizaino paroda „Mes“, praėjusiais metais pristatyta ir Vilniuje. Tarptautinei Lodzės dizaino festivalio publikai Lietuvos ir Lenkijos menininkių duetas pristatė ne tik Julijos Janulaitytės sukurtas didelio formato nuotraukas, kuriose apsirengusios ta pačia suknele, įamžintos skirtingo sudėjimo, ūgio ir amžiaus moterys, bet ir menininkės Agnieszkos Bar skirtingų formų stiklo indus ir medžio lapus. Prieš kelerius metus prasidėjęs dviejų menininkių bendradarbiavimas išaugo ir iki komercinių projektų, kurių tolesniam įgyvendinimui Tarptautinis Lodzės dizaino festivalis yra itin dėkinga platforma.

Gegužės mėn. Lenkijoje taip pat pristatomas ir Lietuvos kinas: jau penkioliktą kartą vykstančiame tarptautiniame kino festivalyje „Docs Against Gravity“ gegužės 16-20 dienomis Varšuvos žiūrovams buvo parodytas Mindaugo Survilos filmas „Sengirė“, o gegužės 27 d. Tarptautiniame kino festivalyje „The 14th Jewish Motifs International Film Festival“ bus rodomas į konkursinę festivalio programą atrinktas režisieriaus Sergejaus Kudriašovo filmas „Aš turiu papasakoti“. Filmas pasakoja apie žymią Lietuvos žydų rašytoją, dažnai vadinamą Lietuvos Anna Frank, Mašą Rolnikaitę, kurios to paties pavadinimo dienoraščiai apie Vilniaus getą, koncentracijos stovyklas, gelbėtojus lietuvius yra išversti į 18 užsienio kalbų. Po šio filmo peržiūros taip pat vyks susitikimas su filmo koprodiuserio „Geros valios“ fondo atstovu Daumantu Todesu.

Gegužės 25 d. Lenkijos Pietuose esančiame Bielsko-Biala mieste vyksiančiame XXVIII Tarptautiniame Lėlių meno festivalyje bus parodytas Klaipėdos Lėlių teatro spektaklis „Nepaprasta Edvardo Tiuleno kelionė“, kurio scenarijaus autorė, režisierė ir dailininkė yra Gintarė Radvilavičiūtė.

O gegužės 29 d. Tarptautiniame muzikos festivalyje „Probaltica“ koncertuos Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras ir solistė Dalia Kuznecovaitė. Festivalio uždarymo koncerte, kuriame orkestrui diriguos maestro Modestas Pitrėnas, bus atlikti  M. K. Oginskio, M. K. Čiurlionio, H. Wieniawskio ir P. Čaikovskio kūriniai.

 

Daugiau informacijos apie renginius:

http://festiwal.teatr.torun.pl/

http://www.sfera.umk.pl/34320/trwa-festiwal-kontakt-relacja-z-pierwszego-dnia-i-zapowiedz-niedzieli/

http://www.nowosci.com.pl/torun/a/w-toruniu-trwa-24-miedzynarodowy-festiwal-teatralny-kontakt,13194566/

http://www.pap.pl/aktualnosci/news,1420623,rezyser-lukasz-twarkowski-o-spektaku-lokis-to-byla-praca-na-faktach.html

http://www.lodzdesign.com/program-2018/wystawy/we-beauty-of-diveristy/

http://docsag.pl/pl/movies/the-ancient-woods/?dist=warszawa

http://jewishmotifs.org.pl/2018-2/films/i-must-tell/

http://www.probaltica.art.pl/

http://www.festiwal2018.banialuka.pl/cudowna-podroz-edwarda-tulana-the-miraculous-journey-of-edward-tulane

Nuotraukos autorius: Warszawskie Spotkania Teatralne

LR kultūros atašė Lenkijoje Rasa Rimickaitė