Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Varšuvoje – Lietuvos poetų kūryba

Lietuvos kultūros institutas

2018 m. gegužės 16 d. Lietuvos ambasadoje Varšuvoje buvo pristatyta lenkų kalba išleista Tomo Venclovos ir Ellen Hinsey pokalbių knyga „Nelyginant šiaurė magnetą“.

Gegužės 17-18 d. Varšuvos universiteto bibliotekoje taip pat vyks „Poezijos pavasario“ renginiai, kurių metu lietuvių poetai Antanas A. Jonynas, Domantas Razauskas bei Agnė Žagrakalytė skaitys į lenkų kalbą išverstus eilėraščius bei susitiks su Varšuvos universiteto Baltistikos katedros dėstytojais, studentais, absolventais bei lenkų leidyklų atstovais. Susitikimus su lietuvių poetais ves dr. Jūratė Čerškutė ir poetas Sigitas Birgelis.

Knygos „Magnetyczna Północ“ pristatyme dalyvavo knygą išleidusios leidyklos „Zeszyty Literackie“ redaktorius Marek Zagańczyk, valstybiniais Lietuvos apdovanojimais apdovanota žymi lenkų eseistė, žurnalo „Zeszyty Literackie“ vyriausioji redaktorė Barbara Toruńczyk, daugelio Lenkijos ir tarptautinių apdovanojimų už vertimus laureatė, knygos vertėja į lenkų kalbą Maryna Ochab. didžiausio Lenkijoje dienraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiasis redaktorius Adam Michnik, žymūs lenkų kultūros ir visuomenės veikėjai, žurnalistai, Varšuvos universiteto profesoriai bei Baltistikos katedros studentai ir absolventai, lietuvių literatūros į lenkų kalbą vertėjai, lietuvių bendruomenės atstovai bei daugelis kitų garbių svečių.

Tomas Venclova susitikimo su skaitytojais metu pasakojo apie  savo vaikystę, jaunystę bei brandos metus, santykius su tėvu, lietuvių istoriją ir literatūrą, Rusijos disidentus, lietuvių ir žydų santykius, poetinę, mokslinę ir publicistinę veiklą bei skaitė Beatos Kalębos ir Zbigniewo Dmitrocos į lenkų kalbą išverstus eilėraščius iš praėjusiais metais taip pat leidyklos „Zeszyty Literackie“ išleistos poezijos knygos „Obrócone w ciszę“.

Tomo Venclovos ir Ellen Hinsey pokalbių knyga „Magnetyczna Północ“ taip pat bus pristatyta savaitgalį prasidedančioje Tarptautinėje Varšuvos knygų mugėje bei Tarptautiniame dialogo centre Krasnogrūdoje. Knygą ketinama pristatyti ir rudenyje Krokuvoje bei Vroclave įvyksiančiuose literatūros festivaliuose.

Kultūros atašė Lenkijoje Rasa Rimickaitė

Nuotraukos autorius: Lech Laskowski