Lietuvos Kultūros Institutas
Kultūros naujienos, Susijusios naujienos

Lenkijoje išleista Tomo Venclovos ir Ellen Hinsey pokalbių knyga

Lietuvos kultūros institutas

Lenkijoje pasirodė Tomo Venclovos ir Ellen Hinsey pokalbių knyga „Nelyginant šiaurė magnetą“.

Šią, beveik visą dvidešimtą amžių apimančią lietuvių poeto, eseisto, vertėjo, profesoriaus Tomo Venclovos pokalbių su amerikiečių poete, vertėja, mokslininke Ellen Hinsey knygą iš anglų kalbos į lenkų kalbą išvertė daugeliu apdovanojimų apdovanota žymi lenkų vertėja Maryna Ochab.

Knygą išleido leidykla „Zeszyty Literackie“, su kuria Tomas Venclova bendradarbiauja jau daugelį metų. Knygą redagavo puikūs redaktoriai Marek Zagańczyk ir ne vienu valstybiniu Lietuvos apdovanojimu apdovanota eseistė, žurnalo „Zeszyty Literackie“ vyriausioji redaktorė Barbara Toruńczyk. Prie knygos išleidimo ženkliai prisidėjo vertėja, Krokuvos Jogailaičių universiteto lietuvių kalbos ir literatūros dėstytoja Beata Kalęba. Leidimą lenkų kalba parėmė nomen omen tiltus tiesianti bendrovė „Kauno tiltai“, kuri yra daugelio lietuvių kultūros renginių Lenkijoje ir lenkų kalba leidžiamų lietuvių autorių knygų rėmėja.

Pasak lenkų literatūros istorikės, Princetono universiteto profesorės Irenos Grudzinskos-Gross, „iš šios pokalbių knygos galime mokytis Lietuvos ir sovietų sąjungos istorijos, o pirmiausiai, galime artimiau susipažinti su Tomu Venclova, jo šeima, draugais, gyvenimiškais sprendimais ir mintimis. Šioje knygoje susitiksime ir su Josifu Brodskiui bei Czesławu Miłoszu, Borisu Pasternaku ir Anna Achmatova, Natalia Gorbanievskaja ir Antanu Venclova bei nepaprastai įdomia ir spalvinga Lietuvos inteligentija“.

Didžioji Tomo Venclovos ir Ellen Hinsey pokalbių knyga „Magnetyczna Północ“, kurią amerikiečių poetė vadina „visos epochos liudijimu“, per artimiausius mėnesius bus pristatyta Lenkijos knygų mugėse ir literatūros festivaliuose. Taip pat įvyks Tomo Venclovos susitikimai su lenkų skaitytojais.

Daugiau informacijos rasite čia:

http://zeszytyliterackie.com/tomas-venclova-magnetyczna-polnoc-rozmawia-ellen-hinsey.html

Nuotraukos autorius: „Zeszyty Literackie“